Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія придумала чергові газові страшилки

П'ятниця, 13 травня 2011, 16:38

Росія може перерозподілити газ, що транспортується через Україну для поставок по "Північному потоку".

Про це заявив заступник глави Держдуми РФ, президент Російського газового товариства Валерій Язєв, повідомляє УНІАН.

"Сумарна потужність ГТС України – 142 мільярди кубометрів газу на рік, зараз там проходить десь 118 із недовантаженням із різних причин – відповідно до контрактів і за технічними можливостями", - сказав він.

"Я допускаю, що якийсь перерозподіл буде, адже подача газу з північних родовищ коротша через "Північний потік", - сказав Язєв.

При цьому він підкреслив, що РФ не збирається відмовлятися від транзиту по українській ГТС.

"Ми завжди підкреслювали, що без неї обійтися не можемо, але нам і Європі набагато легше стане, якщо з`явиться ще один шлях постачання газу до Європи", - додав Язєв.

Як він зазначив, було заявлено, що до початку видобутку газу зі Штокманського родовища постачання по "Північному потоку" здійснюватимуться з Південноросійського родовища.

При цьому Язєв підкреслив, що Росія має єдину систему газопостачання й може поставити газ із будь-якого родовища у будь-яку точку на кордоні Росії.

Він зазначив, що проектна потужність першої нитки "Північного потоку" становить 27,5 мільярдів кубометрів на рік і контракти на цей обсяг є. "Не бачу проблем із завантаженням цієї нитки, і через рік буде пущена друга нитка", - зазначив Язєв.

Він також вважає, що зараз немає підстав для перегляду ціни на газ для України. Крім цього Язєв вважає, що в разі приватизації "Нафтогазу" недопуск до неї "Газпрому" нелогічний.

"Як це зрозуміти? "Газпром" - основний партнер і "Нафтогаз" живе від газпромівського газу – за рахунок поставок і транзиту... а акції продати хоч кому, тільки не "Газпрому" - це незрозуміла дискримінація", - підкреслив Язєв.

Він також зазначив, що РФ виступає за покрокове об`єднання двох компаній.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...