Адвокати Тимошенко знайшли документи на її захист

Понеділок, 16 травня 2011, 09:39

Захист Юлії Тимошенко збирається відстоювати позицію, що для затвердження директив української делегації на переговори з "Газпромом" у 2009 році рішення уряду не потрібне було.

Про це пише газета "Комерсант-Україна", у розпорядженні якої є частина матеріалів кримінальної справи, порушеної на початку квітня у відношенні Тимошенко.

У постанові про порушення справи йдеться, що 19 січня 2009 року прем'єр-міністр Тимошенко, перевищивши свої повноваження, "особисто прийняла й затвердила своїм підписом і печаткою Кабінету міністрів письмову директиву НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" про купівлю-продаж природного газу в 2009-2019 роках", що призвело до суттєвих збитків для держави".

Захисники екс-прем’єра планують використати в суді роз’яснення міністра юстиції Олександра Лавриновича й екс-заступника генпрокурора Віктора Кудрявцева, згідно з якими для затвердження таких директив рішення уряду не потрібне було.

Так, із відповіді Кудрявцева на депутатський запит Володимира Олійника (Партія регіонів), датованого червнем 2010 року, можна зробити висновок, що Тимошенко під час підписання директив не порушувала закон.

"Установлено, що законодавство передбачає затвердження Кабінетом міністрів директив делегаціям і представникам України тільки щодо ведення переговорів і підписання міжнародних договорів України", - говориться в листі Кудрявцева.

"У свою чергу закон "Про зовнішньоекономічну діяльність", який регулює основні принципи цієї діяльності, не містить норм про надання органами державної влади директив суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності щодо укладання зовнішньоекономічних договорів (контрактів)", - зазначає він.

Кудрявцев також посилається на закон "Про Кабінет міністрів", у якому "прямо не передбачені ні повноваження прем’єр-міністра одноосібно приймати відповідні рішення, ні заборона приймати такі рішення".

"Директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром"... не можуть розглядатися в розумінні директив уряду, затвердження яких регулюється законодавством України", - резюмується в документі.

Крім того, у матеріалах справи фігурує лист міністра юстиції Олександра Лавриновича голові Служби безпеки Валерію Хорошковському від 7 квітня цього року, у якому міністр повідомляє, що "вимог необхідності затвердження Кабінетом міністрів директив делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з іншими суб'єктами господарювання статут (НАКу) не містить".

"У свою чергу закон "Про зовнішньоекономічну діяльність"... не містить норм щодо надання органами державної влади директив суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності на підписання зовнішньоекономічних договорів (контрактів)", - говориться в листі Лавриновича.

"Виходячи з вищевикладеного, законодавство передбачає затвердження Кабінетом міністрів директив делегаціям або представникам України на ведення переговорів і підписання тільки міжнародних договорів України", - пояснює міністр.

Представники захисту Тимошенко впевнені, що ці документи стануть вагомим аргументом при розгляді кримінальної справи в суді.

 
 

Документи, опубліковані "Комерсантом"

 
 
 
 
 
 
 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...