"Газпром" витратив понад 5 мільярдів через "газову війну" з Україною

Четвер, 19 травня 2011, 14:37

У 2010 році російська газова компанія "Газпром" витратила 5,3 мільярда рублів на виплату неустойок трьом компаніям.

Про це пише 19 травня, газета "Ведомости" з посиланням на звіт концерну за 1-й квартал.

Видання зазначає, що гроші отримали "Севернефтегазпром", що володіє ліцензією на гігантське Південно-Російське родовище, а також два трейдери, які продають видобутий там газ - спільне підприємство з німецькими компаніями BASF і E. On.

Виплата неустойок пов'язана з тим, що в 2009 році "Газпром" не придбав законтрактовані обсяги газу з Південно-Російського - саме через конфлікт з Україною в січні того року, уточнив виданню представник "Газпрому".

Чому концерн у разі з Південно-Російським не скористався форс-мажором, його представник не пояснив. У німецьких компаніях від коментарів відмовилися.

Нагадаємо, газова війна з Україною в січні 2009 року майже на два тижні залишила половину Європи без російського газу. Раніше про виплату неустойки не повідомлялося.

"Ми оголосили форс-мажор, і всі клієнти з цим погодилися", - говорив у грудні 2009 року представник концерну Сергій Купріянов.

Газовий конфлікт з Україною завершився 19 січня підписанням контрактів на 2009-2019 роки між "Нафтогазом" і "Газпромом". Тоді колишній прем'єр Юлія Тимошенко заявляла, що вважає ці контракти успішними.

Відповідно до цього документами, ставка транзиту в 2009 році залишилася на рівні 1,7 доларів за тисячу кубометрів на 100 км, а базова ціна для розрахунку вартості газу на 10 років становила 450 доларів за тисячу кубометрів.

11 квітня 2011 Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Тимошенко про перевищення нею повноважень при підписанні цих контрактів, а 16 травня  суд підтвердив законність цієї постанови ГПУ. Напередодні стало відомо, що Генпрокуратура завершила збір доказів у цій справі.

"Економічна правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування