Литвин і Вітренко стануть мажоритарниками?

Понеділок, 23 травня 2011, 11:56

Володимир Литвин, Юрій Костенко та Наталія Вітренко можуть балотуватися на парламентських виборах в одномандатних округах.

Як пише газета "Сегодня", також у партії "Наша Україна" депутатам вже радять "придивлятися до округів".

"Зменшення кількості партій також буде обумовлено тим, що багато бізнесменів, які раніше ще розраховували провести їх до парламенту, тепер отримають можливість пройти по одномандатному округу", - йдеться у публікації.

За інформацією видання, "найбільш далекоглядні бізнесмени вже почали "роботу в округах" (виходячи з їх меж на виборах 2002 року), даючи певні суми на поліпшення соціальної інфраструктури".

"Правда, експерти говорять, що, крім можливості "купити" округ, таким бізнесменам потрібно буде ще одне - домовленість з владою", - пише газета.

"Інакше кошти можуть вилетіти в трубу: на даний момент округи ще не "нарізані" (за законом це буде зроблено за 90 днів до виборів), і влада може "нарізати" їх так, що округ, який "опрацьовується", виявиться розрізаним навпіл", - йдеться у публікації.

Також видання пише: "Потенційним переможцям не легше, ніж аутсайдерам: у тих же регіоналів зараз 190 осіб у парламенті, а за партійним списком зараз проходить 72, і чи виросте рейтинг до виборів - бозна".

"Тому зараз в Партії регіонів вже активно розподіляють мажоритарні округи між партійцями. Схожа ситуація в БЮТ: швидше за все, їх буде в Раді від 50 до 60, а зараз у фракції більше 100, плюс кілька місць обіцяно соратникам з НУНС", - наголошується у статті.

Газета пише, що "багатьом в цих фракціях вже зараз явно чи натяками дають зрозуміти, що треба йти на округи". "Приміром, за словами джерела у фракції БЮТ, цей шлях чекає Володимира Яворівського", - стверджує видання.

Як відомо, проект нового виборчого законодавства, який розробляється робочою групою при президенті, передбачає змішану виборчу систему, при якій зменшується у два рази кількість місць у Верховній Раді для партій (з 450 до 225).

Також передбачається збільшити прохідний бар'єр до 4-5%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News