Росія не збирається переписувати газові контракти

Середа, 25 травня 2011, 11:07

Під час переговорів Росія дала зрозуміти, що не має наміру переглядати існуючі газові контракти.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на високопоставлене джерело в Міненерго, коментуючи переговори глави "Газпрому" Олексія Міллера і голови Міненерго Юрія Бойко у вівторок.

"Подібні питання вирішуються на рівні президентів чи прем'єр-міністрів. Той факт, що на переговори прислали главу "Газпрому", говорить, що Росія затягує час. Восени і взимку домовлятися про газ буде складніше, ніж весною-літом", - заявив співрозмовник видання.

За його словами, Україна конкретизувала свої пропозиції і тепер вимагає, щоб базова ціна у формулі була встановлена ​​на рівні $350, а не $450 за тисячу кубометрів.

"Ця базова ціна встановлена ​​виходячи з вартості газу в Східній Європі в січні 2009 року з вирахуванням вартості його транспортування", - пояснило джерело.

Видання нагадує, що раніше в Міненерго заявляли, що базова ціна, закладена у формулу для України, була вища за європейську.

Крім того, від неї необхідно було відняти вартість транспортування до європейського кордону.

Діюча угода не передбачає сезонної знижки на газ (влітку - на 20-25% дешевше) та знижки на обсяг (чим більше купуєш - тим дешевше), які містяться в інших європейських контрактах "Газпрому", йдеться у публікації.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Міллер і Бойко домовилися про зміну формули ціни на газ для України.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування