Україна таки здасть Росії газову трубу?

Понеділок, 30 травня 2011, 10:40

Україна і Росія погодили умови, на яких вони готові обговорювати підписання нових контрактів на поставки газу.

Як пише "Комерсант-Україна", Київ має намір вимагати перегляду формули ціни газу, в результаті чого паливо повинне подешевшати з $350 до $240 за тисячу кубометрів.

Як відомо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що алгоритм перегляду газових угод Україна і Росія обговорять 7 червня на засіданні комісії з економічного співробітництва в Москві.

За словами прем'єра, він направив своєму російському колезі Володимиру Путіну лист, в якому виклав основні аргументи і пропозиції української сторони.

Як заявило високопоставлене джерело в Міненерго, в листі пропонується підписати нові угоди до вересня.

"У Москві не проти перегляду договорів, але очікують, що Україна піде на поступки. Мова може йти про вступ України до Митного союзу або створення СП "Нафтогазу" і "Газпрому" в тому чи іншому вигляді", - сказало джерело.

За його словами, в міністерстві визнають, що альтернативний спосіб перегляду угод - суперечка в Стокгольмському арбітражі - навряд чи закінчиться успіхом. При цьому позов може ускладнити відносини з "Газпромом", що відіб'ється на позиціях України як транзитера російського газу.

Як зазначає видання, президент Росії Дмитро Медведєв заявляв, що в нього є домовленість з Віктором Януковичем розглянути можливість "просунутих форм кооперації в газовій сфері".

Співрозмовник газети, близький до "Газпрому", пояснив, що мова йде про кооперацію в питанні управління газотранспортною системою. Джерело в Міненерго підтвердило, що одна з можливих поступок у переговорах - створення СП з управління українською ГТС.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...