Лавринович хоче покращити іноземцям життя

Понеділок, 30 травня 2011, 14:52

Кабмін вніс на розгляд проект закону, який істотно розширює права іноземців,  наділяючи їх практично тими ж можливостями, що і громадян України. 

Відповідний урядовий законопроект "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" був зареєстрований у парламенті в п'ятницю, передає Комерсант-Україна.

У документі з'явилися положення про "право на повагу честі і гідності", говориться, що "іноземці та особи без громадянства не можуть бути піддані тортурам, жорстокому поводженню чи покаранню ".

Також проект передбачає забезпечення прав "на свободу та особисту недоторканність"," на вільний вибір місця проживання та пересування". 

Міністр юстиції Олександр Лавринович, один з авторів документа, вважає, що "іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, повинні користуватися тими ж правами і свободами, що і громадяни України". 

Разом з тим в законопроекті тепер жорсткіші правила щодо в'їзду та перебування іноземців в Україні. 

Так в країну не зможуть в'їхати особи, що дискредитували її, а також не здатні фінансово забезпечити своє перебування. За цих же міркувань можуть бути вислані іноземці, котрі вже проживають в Україні. 

Правозахисники ж скептично поставилися до ініціативи Кабміну. Глава Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман заявив:

"У законопроекті залишилися всі заборонні заходи, прийняті парламентом на початку квітня, - і це помітний мінус. За великим рахунком, законопроект не несе фундаментальних нововведень, тому після його прийняття навряд чи щось зміниться ". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування