Тимошенко агітує за суд присяжних

Вівторок, 31 травня 2011, 09:01

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко наполягає на необхідності ухвалення закону про суд присяжних.

"Хочемо протиставити політичним репресіям і кишеньковим суддям залучення народу до здійснення правосуддя через суди присяжних", - написала вона в своєму Twitter.

Тимошенко нагадала, що 17 березня цього року проект закону "Про суд присяжних в Україні" внесли до парламенту депутати Геннадій Москаль (обраний від НУНС) та Сергій Власенко (фракція "БЮТ-Батьківщина").

Як відомо, Тимошенко, проти якої порушено кримінальні справи, 21 травня заявила про намір відстоювати своє право на розгляд її кримінальної справи у суді присяжних.

"У нас Конституція передбачає суд присяжних, і я буду звертатися до судової системи, щоб судив суд присяжних", - сказала вона тоді.

Як вказує прес-служба Тимошенко, законопроект Москаля і Власенка визначає правові засади організації суду присяжних для здійснення правосуддя в Україні з метою захисту прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, вказує на статус присяжного, порядок його обрання, звільнення, принципи діяльності суду присяжних в України, виборів присяжних, гарантії їх незалежності і недоторканності тощо.

За законопроектом, розгляд кримінальних справ судом присяжних проводитиметься у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ та апеляційними судами областей, міст Києва і Севастополя та Апеляційного суду АР Крим.

Присяжними можуть бути обрані лише громадяни України, яким виповнилося 35 років, які постійно проживають на території України на протязі останніх 5 років, вільно володіють державною мовою, мають місце роботи або постійний заробіток.

Виняток становлять громадяни України, які мають судимість за вчинення умисного злочину, визнані судом обмежено осудними або неосудними, мають хронічні психічні чи інші захворювання, або є представниками влади, службовими особами юридичних осіб публічного права чи державними службовцями.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування