Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рівненщина проти нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС

Вівторок, 31 травня 2011, 16:31

У кожному населеному пункті Рівненщини, де проходили громадські слухання, більшість їх жителів висловилися проти спорудження нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Як повідомили УНІАН у прес-службі обласної організації Української народної партії, усього на Рівненщині було проведено 7 таких слухань із участю громадськості, місцевої влади та керівництва Хмельницької АЕС, однак на жодному з них організатори не поставили на голосування питання про доцільність нарощування нових потужностей АЕС.

Показовими у цьому плані були останні слухання, що відбулися у райцентрі Гоща, повідомляють у облорганізації УНП.

Там перед початком слухань представники УНП провели пікет, щоб звернути увагу організаторів на думку громадськості. За даним УНП, жоден із представників місцевих жителів та громадських і політичних організацій не підтримав ідею спорудження нових енергоблоків, однак головуючий на зборах так і не поставив це питання на голосування.

"Проте, як і в інших населених пунктах, влада провела слухання за своєю схемою: без голосування та врахування думки присутніх. Натомість один з депутатів Рівненської обласної ради самотужки поставив дане питання на голосування. В результаті, абсолютна більшість присутніх у залі шляхом підняття рук висловились проти спорудження енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС", - заявляє УНП.

У селах Копитків та Кутянка Здолбунівського району учасники слухань взагалі залишили залу на знак протесту проти ігнорування їхньої позиції проти добудови ХАЕС з боку влади та керівництва атомної станції.

Водночас, як повідомили в Національному екологічному центрі України, "важливий документ щодо добудови енергоблоків №3 та №4 Хмельницької атомної електростанції - Оцінка впливу на навколишнє середовище (ОВНС) - існує у двох варіантах: один "м’якіший" - на сайті Хмельницької АЕС, інший більш жорсткий – на сайті НАЕК "Енергоатом".

Так, на сайті ХАЕС розміщена Оцінка впливу на навколишнє природне середовище, датована 11 листопада 2009 року. а на сайті НАЕК "Енергоатом" розміщений новіший документ від 03 червня 2010 року. Останній більш категорично оцінює результати аварії. Зокрема, оцінені викиди цезію -137 при запроектній аварії в документі 2010 року у 10 разів більші, ніж такі ж викиди за оцінкою 2009 року.

"Невідомо, який з цих двох документів показали громадськості та обговорили на громадських слуханнях, що зараз пройшли у Нетішині, Славуті, Острозі та Хмельницькому. Адже обидва документи лежать у відкритому доступі, і людям пропонували звертатися до обох сайтів", - сказав координатор енергетичних питань Національного екологічного центру України Артур Денисенко.

"Тому можна твердити, що людей вводили у оману, а отже, це є приводом для відміни громадських слухань, оскільки їх не можна проводити по різним документам", - вважає він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування