Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанк зобов'яжуть із своїх доходів створити санаційний банк?

Вівторок, 31 травня 2011, 22:17

Верховній раді пропонують передбачити створення приватного акціонерного товариства "Український санаційний банк" за рахунок доходів Національного банку (НБУ).

Відповідний законопроект №8586 зареєстрували в парламенті у вівторок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Єдиним засновником санаційного банку є НБУ... Формування статутного капіталу санаційного банку здійснюється за рахунок доходів НБУ і цінних паперів, емітентом яких є НБУ", - вказується в законопроекті.

Згідно з проектом законодавчого акта, Нацбанк повинен буде вжити заходів щодо створення санаційного банку протягом шести місяців з дня набрання чинності цього закону.

"Введення в дію даного закону створить необхідні умови для відновлення кредитоспроможності діючих банків, забезпечення ефективності здійснення процедури виведення з ринку неплатоспроможних банків", - зазначається в пояснювальній записці до законопроекту.

Основною функцією санаційного банку, на думку ініціаторів законопроекту, повинна стати робота з проблемними активами діючих банків, у тому числі тих, в яких призначено тимчасову адміністрацію, а також банків, які знаходяться на стадії ліквідації.

"Основною метою діяльності є захист інтересів вкладників і інших кредиторів банків шляхом очищення балансів діючих банків від проблемних активів, а також оптимізації витрат на здійснення ліквідаційних процедур у банках", - додається в документі.

У пояснювальній записці також зазначається, що на 1 травня 2011 сума негативно класифікованих активів банків склала 177,148 мільярда гривень або 14,8% від загального обсягу активів банківської системи.

Відповідно до законопроекту санаційний банк пропонується наділити, серед іншого, правом придбання та продажу проблемних активів.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування