Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Київський патріархат теж поклав око на Десятинну церкву

П'ятниця, 10 червня 2011, 15:23

В Українськiй православнiй церквi Київського патрiархату вважають за необхiдне вiдновити Десятинну церкву в Києвi i передати її Київському патрiархату.

Про це сказав на прес-конференцiї в п'ятницю голова iнформацiйного правлiння УПЦ-КП єпископ Євстратiй (Зоря), повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми завжди виступали за те, щоб храм було вiдновлено, не руїни, а церкву. Цей храм рано чи пiзно необхiдно вiдновити, а все, що вiдбувається там пiсля 2005 року, - це вакханалiя", - зазначив він.

Священнослужитель наголосив, що якщо цей храм буде вiдновлено, вiн має належати українському патрiархату, оскiльки Московський патрiархат не має жодного права претендувати на Десятинну церкву.

"Московського патрiархату i Москви, коли цей храм будувався, не iснувало, жодних моральних i духовних пiдстав цiєї конфесiї претендувати на цей храм немає", - наголосив єпископ.

Вiн також висловив жаль з приводу ситуацiї, яка склалася навколо фундаменту Десятинної церкви.

"Краще б там були археологiчнi розкопки, нiж те, що вiдбувається зараз", - зазначив Зоря.

Як відомо, 19 травня конкурсна комiсiя визначила двох переможцiв конкурсу на кращий проект відновлення Десятинної церкви.

Один з проектiв передбачає накриття залишкiв фундаменту Десятинної церкви "скляним хрестом" та спорудження невеличкої каплицi, другий - будiвництво великої середньовiчної церкви.

Комiсiя запропонувала обом творчим групам об'єднатися для створення спiльного варiанту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...