Митницю й податкову об'єднають і віддадуть Хорошковському?

Субота, 11 червня 2011, 09:37

Митну та податкову служби можуть об'єднати під керівництвом нинішнього голови СБУ Валерія Хорошковського.

За інформацією "Дзеркала тижня", в даний час в Кабміні існує два стратегічні підходи до реформи митної та податкової служби.

Існують цілком консервативні проекти, подані самими митницею та податковою. Але є й революційні плани модернізації митниці та податкової шляхом створення єдиного фіскального органу на їх базі, відзначає видання.

"Очевидно, що Мінфін з такою ЗМУ, як об'єднана митно-податкова служба, нинішньому міністрові фінансів Федору Ярошенку навряд чи довірять. У кулуарах, як і раніше кандидатом № 1 на цю посаду називають Валерія Хорошковського", - пише "Дзеркало тижня".

Таким чином, під егідою Мінфіну може бути створена одна структура, яка наділяється повноваженнями як планування бюджету, контролю усіх фінансових потоків країни, так безпосередньо і виконання поставленого перед собою плану. Видання нагадує, що в рамках адміністративної реформи до складу Мінфіну вже включена державна фінансова інспекція.

У матеріалі зазначається, що обговорення проекту реформ йде не перший місяць і заходить у глухий кут почасти через протистояння між Хорошковським і главою Держмитниці Ігорем Калетником.

За інформацією видання, глава податкової Віталій Захарченко є ставлеником сина президента Олександра Януковича, і значуще місце може зберегти за собою хоч у модернізованій податковій, хоч в об'єднаній митно-податковій службі.

"Захарченко не є самостійним політичним гравцем. Однак у разі підпорядкування Хорошковському вибудувана на основі митниці система впливу Калетника буде зруйнована", - пише "Дзеркало тижня".

"Навіть якщо на догоду коаліційними домовленостями і особистим зв'язкам Калетник і збереже за собою посаду керівника митниці, то під контролем Хорошковського це керівництво стане чисто номінальним. Відповідати перед президентом Віктором Януковичем за контроль фінансових потоків повинен хтось один", - йдеться в матеріалі.

"Не буде перебільшенням сказати, що СБУ і Держмитниця ведуть зараз запеклу міжвідомчу війну. У СБУ в даному випадку - куди більші можливості", - резюмує "Дзеркало тижня".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування