Українці хочуть грошей, дітей і здоров’я

Субота, 11 червня 2011, 15:57

Українці в основному прив’язують свою життєву успішність до критеріїв, які пов’язані з приватним життям.

Про такі дані дослідження "Український характер", проведеного в березні центром "Софія", повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".

Респондентам запропонували вказати, що свідчить про життєвий успіх людини. Респонденти могли обрати кілька варіантів відповіді з запропонованого переліку або дати свій варіант.

Більше третини опитаних вказали в якості символів життєвого успіху: матеріальне благополуччя (73,8% респондентів); наявність сім'ї, дітей (60,0%); хороші відносини і взаєморозуміння у сім'ї (47,0%); хороша фізична форма, міцне здоров'я (46,6%); кохання, наявність коханої людини (37,8%); хороші друзі (35,0%).

Символи успіху, пов'язані з професійною діяльністю, вказали менше третини опитаних: особиста самореалізація, заняття улюбленою справою (29,9%); престижна робота, професія (29,4%); кар'єрний ріст, керівна посада (23,5%); власна справа, особистий бізнес (15,5%); гарна освіта (15,2%).

Дослідження також встановило, що українці у своїй професійній діяльності не надто амбіційні, у них немає особливого бажання "горіти" на роботі, а головними критеріями гарного місця вони вважають комфортні умови і високу зарплату.

Респондентам запропонували вибрати з переліку кілька (але не більше п'яти) критеріїв, що відповідають їхнім запитам. Найчастіше вказувалися такі вимоги: "добре оплачувана" (74,9% опитаних) і "з хорошими умовами праці" (45,6%). Третє місце в рейтингу зайняла вимога – "робота в хорошому колективі" (38,1%).

При цьому цікаву, творчу роботу хотіли б мати 20,7%; престижну — 20,5%; що дозволяє працювати за гнучким графіком — 20,2%; не надто складну - 17,7%; що дає можливість професійно зростати, вдосконалюватися — 17,7%; що приносить користь оточуючим, суспільству — 15,0%; що залишає багато вільного часу — 12,6%.

Крім того, менше половини (43,6%) українців у тій або іншій мірі поділяють думку, що більшості людей можна довіряти.

Приблизно стільки ж (42,8%) респондентів "однозначно згодні" або "швидше, згодні", що "більшість людей постарається використати Вас у своїх цілях або обдурити, якщо випаде така нагода".

Опитування населення проводилося ЦСД "Софія" з 22 по 30 березня 2011 року під всіх областях, АР Крим, містах Києві та Севастополі. Всього було опитано 2022 респондента у віці від 18 років і старше. Метод проведення опитування — інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондента. Статистична похибка не перевищує 2,2%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування