На очній ставці з Тимошенко Дубина визнав, що Україна могла втратити південь країни

Вівторок, 14 червня 2011, 16:57

Колишній керівник НАК "Нафтогаз" Олег Дубина допускає, що підписав би газові контракти, навіть, якби знав, що вони підготовлені особисто Тимошенко, а не Кабміном.

Такий висновок можна зробити з його слів в ході очної ставки з Юлією Тимошенко, протокол про яку потрапив в розпорядження "Української правди".

Очна ставка відбулася 20 квітня 2011 року та стосувалася укладення газових договорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" в січні 2009 року.

"До того моменту, поки Тимошенко Ю.В. не надала мені згадані директиви, я відмовлявся підписувати газовий контракт в зв'язку з тим, що вважав, що формульна базова ціна на газ, в сумі 450 доларів за тисячу кубометрів, була завищена", - заявив Дубина.

Слідчий запитав у Дубини, як би він діяв, якби дізнався, що директиви за підписом Тимошенко не були затверджені складом уряду.

"Враховуючи, що ми ледь не втратили Одеську область, а також частину Дніпропетровської та південь України, оскільки були сильні морози, я не знаю, як би я вчинив у тій ситуації", - визнав Дубина.

"Я вважаю, що директиви прем'єр-міністра України є обов'язковими для виконання тими посадовими особами, яких вони стосуються. (...) Виконання цих директив для мене було обов'язковим", - наполягав Дубина.

Пізніше в ході обміну запитаннями Дубина відповів Тимошенко: "Я вважаю, що навіть усний наказ прем'єр-міністра є обов'язковим для виконання".

"Позиції, які викладені у директиві від 19 січня 2009 року, цілком відповідають моїй позиції і готувалися за моїм дорученням", - взяла на себе відповідальність Тимошенко.

Тимошенко запитала в Дубини, як виглядала ситуація із забезпеченням України газом станом на 18 січня, тобто перед укладанням газових угод.

"Я вважаю, що газова система була на грані фолу, передаварійною. Вперше в історії України газ ішов із заходу на схід, чого в жодному газотранспортному проекті для України не було", - відповів Дубина.

В останніх реченнях Тимошенко традиційно назвала кримінальну справу репресіями: "Вся відповідальність за підписання контрактів лежить на мені як голові уряду в той час. Не знущайтеся над іншими людьми! Все це є політичною розправою".

Детальніше читайте ТУТ

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування