"Укрвакцина" хоче ще грошей від американців за збиток від закупівель Тимошенко

Середа, 15 червня 2011, 09:58

60 мільйонів доларів - не остаточна сума, яку планує отримати держпідприємство "Укрвакцина" в американської компанії Olden Group.

Про це сказав газеті "Комерсант-Україна" генеральний директор ДП "Укрвакцина" Олександр Кузнєцов, коментуючи рішення Окружного суду штату Орегон (США) збільшити до $60 млн суму компенсації за позовом "Укрвакцини" до Olden Group.

За словами Кузнєцова, крім повернення коштів, витрачених на закупівлю вакцин за завищеною вартістю в 2009 році, зараз юристи держпідприємства вимагають через суд також відшкодувати збиток, який в "Укрвакцині" оцінили більш ніж у $19 млн.

"Точну суму (загальну суму компенсацій) назву після того, як отримаю на руки рішення американського суду", - зазначив Кузнєцов.

"Документи ми передамо в Міністерство юстиції, щоб їм дали правову оцінку й визначили механізм повернення коштів. У Мін’юсті уточнять, коли гроші будуть перераховані на рахунки ДП, чи будуть надходити частинами чи одним траншем", - сказав він.

Гендиректор "Укрвакцини" уточнив, що за завищеною ціною закуповувалася вакцина Pentaxim проти дифтерії, коклюшу й правця, застосування якої в 2009 році викликало низку смертей.

Партнер компанії Akin Gump Strauss Hauer & Feld, яка представляє інтереси ДП в американському суді, Марко Макдугал додав, що в результаті судового розгляду стане відомо, куди відповідач витратив гроші українського уряду.

На думку позивача, Olden Group - типовий приклад офшорної компанії, зареєстрованої в державі Беліз і на острові Ніуе в Тихому океані, створеної для реалізації неправомірних фінансових схем.

У свою чергу, Василь Князевич, який очолював Міністерство охорони здоров’я у 2009 році, заявив, що рішення про закупівлю вакцин ухвалював тендерний комітет. "Як міністр, я затверджував ці рішення, але в мене не було причин у них сумніватися", - сказав він.

Як відомо, Окружний суд штату Орегон за позовом ДП "Укрвакцина" проти американської компанії Olden Group збільшив до $60 млн суму компенсації коштів, витрачених державою Україна на закупівлю вакцин за завищеною вартістю в 2009 році.

Цей позов був поданий у 2010 році за результатом розслідування медзакупівель уряду Юлії Тимошенко. У ньому стверджується, що Olden уклала фіктивний контракт із Interfarm LLC (Україна) і представила фальшиві митні декларації, що спотворило закупівельні ціни на вакцини. Гроші "Інтерфарм", отримані з бюджету України, були "відмиті" з використанням банківських рахунків США й Латвії, говориться в позові.

Зараз розслідується, куди й кому саме пішли "зайві" гроші. Слідство веде центральний апарат МВС.

За словами генпрокурора Віктора Пшонки, у справі є 3-є арештованих, а всього обвинувачуваних 5-ро, з них 2-є – чиновники високого рангу. Слідство підходить до кінця й справа незабаром може піти в суд, пише "Сегодня".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News