ПШОНКА НЕ ПОБАЧИВ УТИСКУ ЗМІ

Четвер, 30 червня 2011, 18:33

Генпрокуратура встановила лише кілька фактів вчинення стосовно представників ЗМІ неправомірних дій у зв'язку зі здійсненням ними професійної діяльності.

Про це йдеться в листі генпрокурора Віктора Пшонки президентові Віктору Януковичу, повідомляє прес-служба президента.

В листі Пшонка повідомив про перші результати виконання доручення з приводу вивчення ситуації щодо забезпечення свободи слова та інформаційної діяльності в державі за зверненнями головного редактора "Української правди" Олени Притули і глави Національної спілки журналістів Ігоря Лубченка. 

Генпрокурор зазначає, що зараз працює робоча група у складі представників центрального апарату Генпрокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Державної податкової адміністрації, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення.

"Робочою групою ретельно перевіряється кожен з 86 наведених у зверненнях фактів", - зазначає він.

За словами Пшонки, на органи прокуратури та внутрішніх справ прийняли 27 процесуальних рішень, у тому числі порушено 12 кримінальних справ та винесено 15 постанов про відмову в порушенні кримінальної справи.

"Перевірками встановлено лише кілька фактів вчинення стосовно представників засобів масової інформації неправомірних дій у зв'язку зі здійсненням ними професійної діяльності. Так, за ст.171 КК України (перешкоджання професійній діяльності журналіста) порушено 4 кримінальні справи, з яких одну розглянуто судом, по інших триває досудове слідство", - йдеться у листі. 

Усі матеріали, за якими винесено постанови про відмову в порушенні кримінальної справи, витребувано до Генпрокуратури для перевірки їх законності, йдеться у листі.

"Скасовано 5 постанов про відмову в порушенні кримінальної справи, матеріали направлено для організації додаткових перевірок", - зазначається в повідомленні.

Щодо опрацювання робочою групою більшості матеріалів стосовно інших 59 випадків, пише генпрокурор, "установлено, що вони пов'язані з питаннями фінансово-господарської діяльності ЗМІ, організаційно-розпорядчими діями їх керівників, зміною правового статусу закладів (внесення змін до статутів), редакційної політики окремих телеканалів тощо".

"Переважна більшість із них вже була предметом перевірок правоохоронних органів. На сьогодні підстав для прийняття за результатами перевірок процесуальних рішень не встановлено", - йдеться в повідомленні.

За окремими фактами, що стосуються подій, які відбулися у минулому, заяви та повідомлення до правоохоронних органів не надходили.

"Наведені вони були лише у доданих до доручення зверненнях, тому на цей час за ними організовано перевірки. Окремі з них взагалі не знайшли свого підтвердження", - зазначає генпрокурор.

У своєму листі Віктор Пшонка пропонує створити при президентові країни постійно діючу міжвідомчу робочу групу, яка здійснюватиме моніторинг стану додержання законодавств у сфері забезпечення свободи слова та інформаційної діяльності в державі, оперативно реагуючи на порушення закону.

"До її складу доцільно залучити, окрім працівників Генеральної прокуратури, представників інших правоохоронних органів, центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, журналістів, парламентаріїв", - йдеться у листі генпрокурора.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування