Бжезінський: Україна може потягнути за собою Росію

Неділя, 10 липня 2011, 11:08

Екс-секретар Ради держбезпеки США Збігнєв Бжезінський вважає, що наступні 5 років будуть вирішальними для майбутнього України.

Про це він заявив на конференції у Вашингтоні, повідомляє радіо "Свобода".

На думку експерта, подальша демократизація України може позитивно вплинути й на Росію.

"Якщо наступні 5 років призведуть до подальшої консолідації української державності, російське мислення зміниться кардинально", - зазначив він.

За словами Бжезінського, це станеться приблизно так, як змінилося російське ставлення до Польщі тільки через кілька десятиліть після більшовицької революції, в 1950-60-х роках.

"Кращі відносини України з Росією, уникнення конфронтації з Росією можуть мати парадоксальний наслідок – відбудеться не лише консолідація незалежності України, але й поліпшаться українські відносини з Заходом, і це, у свою чергу, спонукає такі самі процеси в Росії", - вважає він.

"Україна, яка має добрі відносини з Росією, але все ж зближується з Заходом, разом із ЄС матиме поглинаючий ефект на власний погляд Росії на її довгострокове майбутнє", – сказав Бжезінський.

Радіо "Свобода" відзначає, що загалом Бжезінський позитивно оцінив розвиток України, однак він висловив ті ж занепокоєння, що й інші доповідачі: репресивні дії влади всередині України не збігаються із її зовнішніми амбіціями.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування