Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Табачника назвали Могилянку "заангажованою"

Середа, 13 липня 2011, 14:41

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту пояснює, що зменшило держзамовлення за напрямком "Журналістика" не лише для Києво-Могилянської академії.

А зменшення державного замовлення магістрів журналістики у цьому національному університеті Міносвіти пов’язує також із тим, що "Києво-Могилянська академія" не готує бакалаврів журналістики.

"Враховуючи певну заангажованість діяльності, Національний університет "Києво-Могилянська академія" єдиний в Україні вищий навчальний заклад, який майже не здійснює й не здійснював підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (підготовка зараз здійснюється лише з 2-х спеціальностей з 17-ти...)", - зазначається у повідомленні.

"Такої практики у вищих навчальних закладах України не існує", - наголошує Міносвіти.

У відомстві Дмитра Табачника вказують, що попри це та попри зменшення обсягу прийому на навчання магістрів у цьому році на 1282 місця, з 17 магістерських програм НаУКМА на 4 спеціальності обсяг прийому збережено, а на 7 спеціальностей збільшено.

"Зменшення обсягу прийому за магістерською спеціальністю "Журналістика" пов’язано з тим, що підготовку таких фахівців в Україні здійснює не один вищий навчальний заклад", - пояснює МОН.

Відомство наголошує, що підготовка журналістів у "Києво-Могилянській академії" здійснюється "без навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра".

"Тому, з метою забезпечення якісної підготовки журналістів-магістрів, їх навчання у Києві зосереджено в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, до складу якого входить Інститут журналістики. Також підготовка журналістів за магістерською програмою у регіонах здійснюється у провідних вищих навчальних закладах", - заявляє Міносвіти.

Відомство уточнює, що держзамовлення на журналістів зменшено також Київському нацуніверситету імені Шевченка, Східноукраїнському НУ імені Даля, Львівському НУ імені Франка, Харківському НУ імені Каразіна, Дніпропетровському НУ імені Гончара, Донецькому, Запорізькому та Ужгородському національним університетам.

Міносвіти також зазначає, що у НаУКМА високий відсоток відрахувань бакалаврів: "з 505 студентів, які були зараховані у 2007 році, у 2011 році випущено лише 440, тобто 13 % було відраховано".

"Незважаючи на відсутність місць державного замовлення, Національний університет "Києво-Могилянська академія" може готувати фахівців за кошти фізичних та юридичних осіб", - заявляє МОН.

Зазначимо, що Києво-Могилянська академія від часу свого відновлення на початку 1990-х років працює за системою, прийнятою у США та Західній Європі: навчає бакалаврів та магістрів за "модульною системою", надаючи їм можливість обирати частину дисциплін і оцінюючи їх за 100-бальною шкалою. Навчання досі велося по триместрах.

На момент впровадження "Болонської системи" в інших вузах України, "Могилянка" вже працювала за нею багато років.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування