Філарет нагадав Януковичу заповіді за Тимошенко, Луценка і Соº

Вівторок, 19 липня 2011, 10:08

Глава УПЦ КП Філарет просить президента Віктора Януковича про милість до колишніх чиновників, які зараз перебувають під слідством.

Про це йдеться в листі глави Української православної церкви Київського патріархату до глави держави, текст якого наводить "Народна самооборона".

"Останнім часом все більше і більше людей просять мене висловити через лист до Вас думки Церкви по ряду судових процесів, підсудними в яких є політики і колишні високопоставлені чиновники", - зазначає Філарет.

За його словами, це екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, екс-міністри Богдан Данилишин, Юрій Луценко, Георгій Філіпчук, колишні в.о. міністра Валерій Іващенко і заступник міністра Євген Корнійчук, колишній голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко, колишні глава Держмитниці Анатолій Макаренко та заступник голови правління НАК "Нафтогаз Україна" Ігор Діденко тощо.

Патріарх Київський і всієї Руси-України цитує Послання апостола Якова (2:13): "Немилостивий суд тому, хто не творив милості; милість же підноситься над судом".

"Істинне правосуддя є виконанням головної Божої заповіді – "Возлюби ближнього свого, як самого себе" (Євангеліє від Матвія, 22:39), "все, чого хочете, щоб вам робили люди, так і ви робіть їм" (Євангеліє від Матвія, 7:12)", - нагадує Філарет.

Він наголошує, що "підхід до правосуддя за різними мірками - одними для прихильного, іншими - для противника, - є порушенням і людського закону, і закону Божого".

"Тому наділені владою повинні уважно стежити за тим, щоб нічиї особисті уподобання не впливали на хід правосуддя, щоб винний не звільнявся від відповідальності, а невинний - не був засуджений і щоб покарання було порівняно з виною. Бо кожному слід пам'ятати: "Усі ми постанемо перед судом Христовим. Кожен з нас дасть за себе звіт Богові" (Послання ап. Павла до римлян, 14:10,12)", - нагадує глава УПЦ КП.

Він наголошує, що до слідства і судових процесів, які розглядають справи екс-чиновників - Тимошенко, Луценка, Іващенка та інших – "прикута особлива увага громадськості".

"Вони повинні стати своєрідним показником зрілості Української держави, її досягнень в утвердженні верховенства права", - переконаний Філарет.

Від імені Церкви він закликав Януковича як президента і як православного християнина зробити все для того, "щоб слідство та судочинство в ряді згаданих та інших резонансних справ були максимально об'єктивними і не давали ніяких підстав для сумнівів у їх підсумки".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...