Британська газета: У Януковича з'явилася своя справа ЮКОСа

Середа, 20 липня 2011, 12:31

В Україні у президента Віктора Януковича з'явилася своя справа ЮКОСа.

Таку думку висловила британська газета "The Financial Times" у своїй редакційній статті "Українська "справа ЮКОСа", переклад якої наводить Иносми.

"Президента України Віктора Януковича справедливо обвинувачують у тому, що, перемігши 18 місяців тому на виборах, він почав створювати м'який варіант путінської системи. Він сконцентрував у своїх руках владу й затикає рот ЗМІ. Продовжуючи аналогію, варто зазначити, що в нього з'явилася й власна справа ЮКОСа", - пише газета. 

"На відміну від Росії в Києві судять не олігарха-мільярдера, як Михайло Ходорковський, а колишнього прем'єра й лідера Помаранчевої революції Юлію Тимошенко", - відзначає видання.

"Як і в Росії, на Україні політики й підприємці рідко бувають біліші за сніг - скоріше, мова йде про різні відтінки сірого. Тому кримінальне переслідування й Тимошенко, й Ходорковського виглядає виборчим правосуддям і політично мотивованими спробами нейтралізувати супротивника", - відзначає газета.

Видання також додає, що влада намагається пояснити те, що відбувається, боротьбою з корупцією. Однак, "незважаючи на безліч слідчих дій, то обвинувачення, що пред'явлене Тимошенко й потенційно загрожує їй 10 роками позбавлення волі, украй сумнівне".

Газета також пише, що оточення Януковича через критику, за чутками, шукає рішення, що дасть йому можливість урятувати обличчя.

"Можливо, мова йтиме про умовний вирок, що дозволить Тимошенко залишитися на волі, але не дасть їй брати участь у наступних виборах. Міжнародному співтовариству не слід миритися з подібними цинічними вивертами", - пише газета.

Британське видання також відзначає, що ЄС має на Україну набагато більше впливу, ніж на Росію. І цей вплив Брюссель "має використовувати".

"Йому варто призупинити переговори, якщо не припиниться свавілля щодо Тимошенко. Торговельні привілеї повинні йти рука об руку із цінностями. А цінності, що демонструються в цьому випадку, явно не збігаються з тими, яких вимагає Євросоюз", - підсумовує газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування