Європейцям пояснили, що виборчі правила від Януковича - крок назад

Середа, 20 липня 2011, 16:18

Запропонований владою проект закону про вибори Верховної Ради є неприйнятним.

Про це йдеться у зверненні громадської ініціативи "Чесні вибори заради майбутнього!" до Венеціанської комісії, яке є у розпорядженні "Української правди."

"За висновками багатьох українських спеціалістів правознавців та політологів, вказаний проект закону є значним кроком назад у розвитку української виборчої та партійної систем", - йдеться у документі.

На думку авторів звернення, "повернення до парламентської виборчої системи, яка вже використовувалася у 1998 та 2002 роках, відродить всі недоліки минулих виборів".

Серед таких недоліків називаються "політична корупція при формуванні партіями виборчих списків та посилення впливу виконавчої гілки влади, насамперед регіональної, на кінцеві результати виборів в одномандатних округах".

"Повернення до комбінованої (паралельної) системи на парламентських виборах є порушенням обіцянок, що давали українські політики своїм виборцям", - йдеться у документі.

Як зазначається у звернення, громадська ініціатива "започатковує низку публічних заходів задля фахового обговорення необхідної парламентської виборчої системи для України та напрацювання відповідних змін до виборчого законодавства".

Автори звернення просять Венеціанську комісію врахувати їхню позицію щодо неприйнятності запропонованого проекту закону про вибори народних депутатів під час розгляду комісією цього документу.

Звернення підписали президент центру "Відкрита політика" Ігор Жданов, президент Інституту правової політики, екс-міністр юстиції Микола Оніщук, глава правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, директор Українського інституту публічної політики, генерал-майор юстиції Віктор Чумак.

Також під документом поставили підписи науковий директор Школи політичної аналітики при НаУКМА Олексій Гарань, директор Інституту виборчого права Наталія Богашева та глава правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування