Деяким європейським політикам до душі ідеї норвезького терориста

Четвер, 28 липня 2011, 13:06

Італійський депутат Європарламенту Маріо Боркезіо назвав ідеї норвезького масового вбивці Андерса Берінга Брейвіка "хорошими" і в деяких випадках "чудовими".

Боркезіо, який належить до партії "Ліга Півночі" (Northern League), засудив насильство Брейвіка, але підтримав його позицію у відношенні до ісламу, повідомляє "Бі-Бі-Сі".

"Деякі висловлені ним ідеї хороші, за винятком насильства. Деякі з них просто чудові", - заявив італійський євродепутат в інтерв’ю радіостанції "Il Sole-24 Ore".

Боркезіо погодився з "опозицією до Ісламу" Брейвіка і його докором, що Європа капітулювала перед ісламізацією замість того, щоб боротися з нею.

"Ліга Півночі", до якої належить Боркезіо, є відверто анти-еміграційною, регіоналістською італійською партією, яка відома своєю антиісламською риторикою.

Водночас, заява Боркезіо викликала обурення в інших представників Європарламенту.

Зокрема, речник британської Партії незалежності (UK Independence Party) Ніккі Сінклер сказала, що коментарі італійця, якщо вони передані правильно, "шокуючі й негожі".

Вона назвала погляди членів "Ліги Півночі" расистськими, і заявила, що вчинок Брейвіка був проявом "чистого зла", якому немає виправдання.

Водночас, член ультраправого французького Національного Фронту (France’s far-right National Front party) Жак Кутела у своєму блозі назвав Брейвіка "головним захисником Заходу" і порівняв його з Карлом Мартелем, який переміг мусульман у Битві при Пуатьє у 732 році й "зупинив ісламську експансію в Західній Європі".

"Причина терористичної атаки в Норвегії: боротьба з мусульманським вторгненням", - написав Кутела.

Після цього він був покараний партією, ним зайнявся дисциплінарний комітет.

У свою чергу, Стефан Леннон із англійської "Ліги захисту" (English Defence League) сказав, що масове вбивство у Норвегії – це "тривожний дзвоник"

"Те, що сталося в Осло, показує, наскільки впадають у відчай деякі люди в Європі", - сказав Леннон.

"Це бомба уповільненої дії. Якщо вони не дають цьому розчаруванню і гніву майданчика і проговорення - і способу виходу цих емоцій демократичним шляхом – це буде породжувати монстрів, як цей божевільний (Брейвік)", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування