Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутат "заспокоїв": мільйонні збори здиратимуть не тільки з журналістів

Середа, 10 серпня 2011, 17:15

Закон "Про судовий збір" не створює підстави для утисків засобів масової інформації.

Про це заявив автор закону депутат Володимир Пилипенко, передає УНІАН.

"Багато журналістів висловлюють занепокоєння, що прийняття цього закону відкриває можливість для розправи над "неугодними" журналістами та ЗМІ шляхом пред’явлення мільйонних позовів про моральне відшкодування", - сказав депутат, додавши, що найбільше зауважень з приводу закону висловив громадський рух "Стоп цензурі!".

Головне зауваження стосується неспівмірних розмірів суми морального відшкодування та мита, яке треба сплачувати при поданні судового позову.

За словами Пилипенка, норма названого закону дійсно передбачає фіксований судовий збір у справах щодо відшкодування моральної шкоди за позовами про захист честі, гідності та ділової репутації.

Він зазначив, що йдеться про всіх фізичних та юридичних осіб, а не виключно про ЗМІ.

"Тобто кожен громадянин, кожна організація отримали право захистити свою честь та гідність, сплативши менше мито. У тому числі й мас-медіа та журналісти мають право захищати свою ділову репутацію", - додав автор закону.

За його словами, після набуття чинності законом — 1 листопада 2011 року – сума збору для названої категорії справ не відрізнятиметься від справ майнового характеру та становитиме 1% ціни позову (але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше трьох розмірів заробітної плати).

Для порівняння: на сьогодні діє прогресивна шкала ставки державного мита – чим вище сума заявленого морального відшкодування, тим більший відсоток від ціни позову необхідно платити за його подачу.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила закон “Про судовий збір”, який 28 липня підписав президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: