Банкіри кажуть, що гривня упала тимчасово

Понеділок, 15 серпня 2011, 19:53

Зниження курсу гривнi має тимчасовий характер i не є стiйкою тенденцією.

Так вважають опитанi агентством "Iнтерфакс-Україна" експерти.

"Не варто розцiнювати зниження курсу гривнi до долара як початок девальвацiйного тренда за аналогiєю з другою половиною 2008 року", - зазначає директор казначейства Конверсбанку Андрiй Пономарьов.

"Залишки на коррахунках банкiв у Нацiональному банку на рекордно низькому рiвнi 13-15 мільярда гривень. При цьому Нацбанк навряд чи буде активно поповнювати систему гривнею через довгострокове рефiнансування", - наголошує банкір.

Окрім цього, вважає експерт, висока вартiсть гривневого ресурсу i вiдсутнiсть можливостi для кредитування клiєнтiв у валютi стимулюватимуть банки максимально - до 10% - "вкорочувати" свою валютну позицiю.

"Я б не назвав зниження курсу гривнi на мiжбанку трендом. Це, швидше за все, ситуативне явище, обумовлене тактикою найбiльших банкiв-гравцiв на цьому ринку", - сказав заступник голови правлiння банку "Фiнанси та Кредит" Сергiй Борисов.

Начальник казначейського управлiння Першого українського мiжнародного банку Антон Стадник зазначив, що девальвацiя курсу гривнi має сезонний характер.

При цьому вiн не виключає можливостi чинення тиску на курс гривнi тактики нерезидентiв на фондовому ринку.

Казначей Укрiнбанку Олег Бронiн також наголосив на тому, що резерви НБУ є достатнiми, щоб у разi необхiдностi згладити рiзкi курсовi коливання.

Як відомо, курс гривнi на мiжбанкiвському валютному ринку минулої п'ятницi подолав психологiчний бар'єр i знизився до 8,0010 гривні за долар з 7,9975 у попереднiй робочий день.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування