Екс-посол США вважає суди над Тимошенко і К° "божевіллям"

Понеділок, 29 серпня 2011, 11:06

Колишній посол США в Україні Вільям Тейлор вважає, що нинішня влада створює "поганий прецедент" переслідуванням опозиційних лідерів.

Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

"Янукович робить деякі правильні кроки. Він заявляє, що не вступить у Митний союз, він хоче укласти договір із ЄС про зону вільної торгівлі. Стратегічною ціллю є членство в ЄС", - вважає Тейлор.

"От інші його кроки важко зрозуміти. Важко зрозуміти, чому висуваються кримінальні звинувачення проти політичних рішень попередньої адміністрації. Одна справа судити когось за кримінальні вчинки, бо ніхто не вищий за закон, але судити когось за політичне рішення – так просто не роблять у демократії, яка дотримується закону. Це дуже поганий прецедент для майбутніх урядів. Наступний уряд може взятися судити нинішній. Це божевілля", - додав він.
 
На репліку про те, що, можливо, це стимул для сьогоднішньої влади залишитися при владі навіки, Тейлор зазначив:
 
"Залишитися при владі назавжди або вести дуже консервативну політику. Уряди мусять ухвалювати складні рішення, всі уряди зіштовхуються з цим. Це не добре для українського народу".
 
Тейлор також вважає, що Янукович поки не продемонстрував, що є "ефективним президентом".

"Він має 5-річний термін, отож у нього ще є час. Показником буде Договір про зону вільної торгівлі з ЄС. Це матиме великі наслідки. Якщо це йому вдасться, це буде велика заслуга. Європейці, США, всі це визнають. Український народ також визнає, якщо він вистоїть перед російським тиском, щоб вступити в Митний союз, який узяв би Україну в протилежний бік. Отже, є потенціал", - сказав він.

На питання, що, на його думку, за останні 20 років було найбільшою перешкодою на шляху демократизації і реформ в Україні, Тейлор відповів:
 
"Мені здається, що найбільшою перешкодою є постійний цинізм із боку багатьох українців. Вони думають, що їхні правителі проти них, росіяни на них наїжджають, американці несправедливо до них ставляться, європейці не пускають Україну в ЄС – навіщо ж тоді старатися?".

"Цей цинізм більш характерний для старшого, ніж для молодшого покоління. Є різниця в поколінні, що народилося після Незалежності, молодших політиків, які стали дорослими вже за Незалежності – вони мають інші настанови, ніж ті, хто виростав і професійно проявлявся за радянських часів. Найбільшою перешкодою є цинізм людей, які думають, що ніщо не зміниться", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування