Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура передала до суду справу "чеського шпигуна"

Вівторок, 30 серпня 2011, 09:36

Генпрокуратура направила до суду справу за обвинуваченням громадянина С. у зборі та передачі конфіденційної інформації, "яка перебуває у власності держави".

За інформацією газети "Комерсант-Україна", громадянином С. є колишній співробітник держпідприємства "Завод 410 цивільної авіації", про затримання якого в СБУ повідомили в травні цього року.

Кримінальна справа порушена за ч. 2 ст. 330 КК ("передача або збір даних, які є конфіденційною інформацією, яка перебуває у власності держави"), яка передбачає позбавлення волі на термін від 4 до 8 років.

Співробітники СБУ встановили, що обвинувачуваний, займаючи відповідальну посаду на держпідприємстві, "вступив у злочинну змову з представником іноземної держави й за грошову винагороду зібрав і передав дані у сфері розробок озброєння й військової техніки України й експортного потенціалу в цій галузі".

Прес-секретар ГПУ Юрій Бойченко відмовився розкрити подробиці справи й особистість обвинувачуваного.

Однак видання пише, що саме ця людина була одним із фігурантів скандалу із чеськими дипломатами – полковником Зденеком Кубичеком, аташе з питань оборони посольства Чехії в Україні, і майором Петрою Новотною, військовим аташе цього посольства. 

Нібито саме С. надавав дипломатам дані про роботу заводу "Південмаш", програми розробки літаків Ан-70 і Ан-178, а також технічну документацію станції "Адрос", яка забезпечує активний захист літаків і вертольотів від керованих засобів ураження.

Після того як СБУ встановила зв'язок дипломатів зі співробітником держпідприємства "Завод 410 цивільної авіації", пан Кубичек і пані Новотна були оголошені персонами нон ґрата в Україні.

Втім, у Празі відмовилися визнати факт шпигунства й припустили, що висилка дипломатів стала кроком Києва у відповідь на надання Чехією політичного притулку колишньому міністру економіки Богдану Данилишину.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування