Поляк закликав Європарламент скоріше прийняти Україну на лікування

Середа, 31 серпня 2011, 13:41

Якнайшвидше укладення Угоди про асоціацію з ЄС зробить неможливим використання закону в Україну в політичних цілях, переконані у Європарламенті.

Про це заявив доповідач з економічної частини Угоди про асоціацію - зону вільної торгівлі Павло Залевський під час виступу в Брюсселі в Європарламенті з доповіддю про зону вільної торгівлі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Доповідач підкреслив, що розглядати угоду про зону вільної торгівлі потрібно в контексті недавніх подій в Україні.

"Ми знаємо, що колишній прем'єр Юлія Тимошенко була арештована, багато важливих політики були поміщені у в'язницю, і, я думаю, справедливо сказати, що закон в Україні використовується в політичних цілях", - сказав доповідач.

Залевський зазначив, що багато колег у Європейському парламенті піднімали це питання, верховний представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон "також говорила про те, що відбувається в Україні".

Залевський запропонував подивитися на "українську ситуацію як на хворобу, недолік демократії".

"Я думаю, що кращі ліки від цього - укласти цю Угоду про асоціацію якомога швидше, тому що ця угода змусить українську частину адаптувати європейські стандарти і закони, і буде неможливо їх не виконувати", - заявив Залевський.

Доповідач висловився за те, щоб переговори по зоні вільної торгівлі були завершені вже у вересні.

Залевський також згадав так званий "російський фактор", сказавши, що Росія не тільки критикує Україну, яка веде переговори з ЄС, але і "йде набагато далі".

"Вони хочуть відмовити Україну від переговорів із нами, і вже прозвучали дуже чіткі погрози на адресу української сторони. Росія погрожує підняти ціну на газ або створити інші труднощі", - заявив він.

Представник Єврокомісії, у свою чергу, поінформував, що в напрямку роботи над укладанням Угоди про асоціацію "залишається виконати ще досить багато роботи". Серед невирішених питань він назвав тарифи на ввезення автомобілів, експортні мита, питання в сфері енергетики, доступ на транспортний ринок ЄС для українських перевізників.

"Ми сподіваємося, що на вересневому раунді переговорів ми знайдемо низку відповідей на невирішені питання. Наше зобов'язання - завершити переговори до самміту Україна-ЄС в грудні", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування