Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-президент Чехії написав, куди котиться Україна з Януковичем

Середа, 31 серпня 2011, 14:05

Колишній президент Чехії Вацлав Гавел вважає, що Євросоюз недостатньо чітко формулює політику щодо України.

Про це він написав в англомовному російському виданні Moscow Times, яке цитує BBC.

"Від обрання президента Віктора Януковича у 2010 році Україна пережила значне і тривожне погіршення демократичних засад. Підвалини демократичного суспільства - свобода висловлювань, зібрань і преси - потрапляють під дедалі більший тиск", - зазначив автор.

"Переслідування членів опозиції, кульмінацією якого став арешт колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко під час судового процесу, визнаного на Заході політично вмотивованим, лише підтверджує, що верховенство права ігнорується", - пише Гавел.

Як тривожні чинники екс-президент зазначає концентрацію влади в руках президента Віктора Януковича, залякування опозиції і незалежних ЗМІ, корупцію, що спричиняє зменшення іноземних інвестицій та змотивувала ЄС заморозити 100 мільйонів доларів фінансової допомоги Україні через неможливість побороти хабарництво.

"Більшість телеканалів контролюються чотирма групами, які тісно пов'язані з владною Партією регіонів. Валерій Хорошковський поєднує контроль над медіа-групою Інтер із посадою голови СБУ та члена наглядової ради НБУ - приклад явного конфлікту інтересів", - акцентує екс-президент.

Окрім того, автор нарікає на олігархічне правління та слабке громадянське суспільство, що разом може призвести до відстрочування запрошення України до Євросоюзу.

Гавел висловлює стурбованість тим, що зближення Києва з Москвою після підписання "харківських угод" матиме очевидні, як він пише, наслідки для енергетичної безпеки багатьох країн ЄС.

Наприкінці статті автор закликав Польщу підтримати Україну так, як колись Захід підтримав їх.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...