Біля Януковича голодують чорнобильці

Понеділок, 12 вересня 2011, 18:39

Біля адміністрації президента розпочалося безстрокове голодування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Під адміністрацією зібралося більше сотні ліквідаторів катастрофи, повідомляє УНІАН.

Майже всі вони представляють громадську організацію "731-й окремий батальйон спеціального захисту ВЧПП 50937", повідомив глава громадської організації Володимир Рєзнік.

Серед головних вимог ліквідаторів: забезпечення житлом, підвищення пенсій, належне медичне забезпечення та прикріплення до військового госпіталю.

За словами учасників акції, після аварії на ЧАЕС вони 24 години на добу знаходились безпосередньо під реактором без жодних засобів захисту, перебували на місці вибуху, де в авральному режимі гасили пожежу, займалися збиранням графіту і в терміновому порядку відвозили до спеціальних могильників.

Чорнобильці намагаються привернути увагу чиновників до своїх проблем плакатами з написами: "Ми були першими на ліквідації. Нас першими ліквідують", "Ми реактор заглушили, рятуючи Україну. І за це ми заробили хрест та домовину!".

За словами Рєзніка, батальйон із 750-ти працівників після ліквідації техногенної катастрофи був одразу ж виведений з АЕС, і влада забула про нього.

Він повідомив, що з 750 осіб в живих залишились близько 100, всі вони - інваліди.

Рєзніков зазначив, що основною проблемою ліквідаторів є те, що під їхній підрозділ немає жодної законодавчої бази, тобто ці люди ніде не значаться.

Рєзніков також повідомив, що на численні листи ліквідаторів чиновники відповідали відписками.

Зокрема, за його інформацією, від президента Віктора Януковича надійшли листи за підписами радника глави держави Ганни Герман та першого заступника глави адміністрації президента Ірини Акімової з текстами: "Ваші вимоги передано до Кабінету міністрів", а щодо зустрічі з президентом повідомили, що така зустріч "не вбачається можливою".

Учасники голодування також зазначили, що 28 квітня відбулася урядова нарада, на якій прем’єр Микола Азаров пообіцяв надати чорнобильцям квартири та державні нагороди, але обіцянки не були виконані.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування