За "статтею Тимошенко" в Україні майже нікого не саджають

Вівторок, 13 вересня 2011, 12:07

Протягом останніх кількох років більшість обвинувачених за статтею Кримінального кодексу, за якою судять Юлію Тимошенко, відбулися штрафами, або отримали "умовний" термін.

Про це йдеться у статистиці, дослідженій у статті "Української правди".

Так, у 2008 році за частиною 3 статті 365 Кримінального кодексу України були винесені обвинувальні вироки стосовно 63 осіб.

До позбавлення волі на строк від 5 до 10 років було засуджено лише двох осіб, десятьом призначили штраф (тобто на підставі статті 69 Кримінального кодексу), а 51-у особу звільнили від відбування покарання з випробуванням (тобто на підставі статті 75 Кримінального кодексу України).

У 2009 році в судах "за статтею Тимошенко" було засуджено 56 осіб.

З них восьмеро отримали штраф, а четверо – реальне покарання у виді позбавлення волі: двоє осіб від 2 до 3 років, одна - від 3 до 5 і ще одна особа – від 5 до 10 років.

Інші 44 особи були звільнені від покарання з випробуванням.

У 2010 році за частиною 3 статті 365 засудили 52 особи, а справу щодо одної у зв’язку зі смертю закрили. З них посадили на строк від 5 до 10 років 19 осіб, а від 3 до 5 років – три особи, трьом призначили штраф, а 27 звільнили з випробуванням на підставі статті 75 КК України.

Отже, при призначенні покарання за статтею, яку сьогодні інкримінують Тимошенко, дуже часто працює схема "69+75", яка дозволяє за мінімальної санкції в 7 років позбавлення волі фактично не призначати ув’язнення або засуджувати до мінімального терміну.

Як видно, найбільш популярним видом покарань є звільнення від тюремного ув’язнення з випробувальним періодом.

"Якщо до Тимошенко буде застосовано такий підхід, то випробувальний період в один рік робить неможливим її участь у парламентських виборах. Водночас випробувальний період три роки не закриває для Тимошенко балотування на виборах президента", - йдеться у статті.

Як відомо, екс-прем'єру висунуто обвинувачення за частиною 3 статті 365 "Перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки”, санкція за якою складає від семи до десяти років позбавлення волі.

Державне обвинувачення поки не оголосило, який термін вони проситимуть для Тимошенко у суду.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування