На Україну і Росію чекає "ядерна" війна?

Четвер, 15 вересня 2011, 11:44

Україну і Росію може очікувати війна в ядерній енергетиці.

Про це пише газета "Коммерсантъ".

Як повідомляє видання, сторони відчувають труднощі в питанні підготовки техніко-економічного обґрунтування для будівництва нового заводу з фабрикації паливних елементів для українських АЕС.

Російська сторона, всупереч домовленостям, не поспішає передавати Україні технології, хоча саме їх отримання стало вирішальним фактором при виборі російської корпорації ТВЕЛ в якості партнера з будівництва заводу.

Зокрема, російський концерн "Ядерне паливо" розповсюдив прес-реліз, в якому йдеться про труднощі, що виникли в питанні будівництва заводу з виробництва тепловиділяючих елементів в Україні.

Питання було вирішене за допомогою вибору російського інституту ВАТ "Державний спеціалізований проектний інститут" в якості субпідрядника для розробки техніко-економічного обґрунтування (ТЕО).

Спочатку передбачалося, що всі роботи візьме на себе український інститут ДП "УкрНДПРІпромтехнології", який ТВЕЛ забезпечить інформацією, необхідною для підготовки ТЕО.

Основний постачальник ядерного палива для українських АЕС - компанія ТВЕЛ - в 2010 році продала ДП "НАЕК "Енергоатом" ядерне паливо на суму $ 608,1 млн.

Згідно з даними ТВЕЛу, у загальному обсязі експорту компанії частка реалізації ядерного палива в Україну склала 54,9%.

Торік український концерн "Ядерне паливо" і ТВЕЛ підписали рамкову угоду про створення СП для реалізації проекту будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива.

Частка Україна в ньому складе 50% +1 акція, Росії - 50% -1 акція. Аналогічний завод пропонувала побудувати і американська Westinghouse, проте ТВЕЛ був обраний, оскільки, на відміну від конкурента, у своїй тендерній заявці зобов'язався передати Україну всі необхідні технології.

Високопоставлене джерело в Міненерго заявив виданню, що є спроба утримати весь масив інформації.

За його словами, в липні представники ТВЕЛу заявили, що всі креслення залишаться у них, і проектувати завод буде російський інститут. "Вони, по суті, хочуть відтіснити нас від технологій, інакше це не поясниш", - відзначило джерело.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима заявив, що дії російської корпорації змусять Україну активніше шукати співпрацю з американською Westinghouse.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...