Ахметов і Фірташ за ЄС, бо бояться захоплення власності росіянами - експерт

Вівторок, 20 вересня 2011, 08:30

Створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом вигідніше для найвпливовіших українських олігархів, ніж приєднання до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.

Таку думку висловив аналітик Центру Східних досліджень (OSW, Варшава) Славомір Матушак у тижневому огляді подій на Сході, повідомляє УНІАН.

"Головні українські олігархи не є ані мотором, ані гальмом для підписання угоди про DCFTA (поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі), оскільки вона практично не зачіпає безпосередньо їхніх інтересів", - зазначає він.

"Її створення також не надає очевидних вигод для ключових експортних галузей України, оскільки європейський ринок порівняно відкритий для українських товарів завдяки участі у СОТ”, - вважає експерт.

Матушак зазначив, що найвпливовіші українські олігархи, серед яких Рінат Ахметов та Дмитро Фірташ, виступають проти приєднання України до Митного союзу, оскільки бояться захоплення їхньої власності росіянами.

"Здається, що олігархи дивляться на укладення угоди про DCFTA, у першу чергу, в контексті відносин з Росією – економічна інтеграція з ЄС дозволить їм посилити позиції щодо Москви", - написав експерт.

"Олігархи залежить від добрих відносин з Росією, і жодна з їхніх груп не зацікавлена у виникненні конфліктів…", - додав він.

Аналітик зауважив, що створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом погіршить становище менш впливових олігархів, серед яких він назвав власника Запорізького автомобілебудівного заводу Таріела Васадзе.

Крім того, каже Матушак, угода про DCFTA матиме більше негативних, ніж позитивних наслідків для легкої промисловості та сільського господарства України.

Польський експерт також зазначив, що жодна з українських олігархічних груп не зацікавлена у запровадженні в Україні європейських норм та стандартів продукції, передбачених положеннями DCFTA.

"Створення вільної та чесної конкуренції на українському ринку та надходження закордонних інвестицій буде загрозою їхньому монопольному становищі", - переконаний Матушак.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...