Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС намагається позбавити європейські консульства шансу "махлювати"

П'ятниця, 23 вересня 2011, 12:34

Міністерство закордонних справ України ініціювало переговори з країнами-членами Євросоюзу про візову лібералізацію для українців.

Про це розповів радник відділу візової політики департаменту консульської служби МЗС Віталій Мошковський, пише "Комерсант-Україна".

За його словами, у чинний договір про лібералізацію візового режиму між Україною і ЄС передбачається внести три зміни:

- уніфікувати стандартний перелік документів, який вимагають усі консульства,

- зобов'язати консульства приймати в обхід візового центру громадян, які звернулися до них більш ніж за 2 тижні до дати подання документів,

- усунути можливість видачі "псевдо мультивіз".

"Ми попередньо узгодили, що в тексті будуть чітко позначені терміни дії багаторазових віз – рік, два, п'ять років. Це позбавить консулів можливості безпідставно видавати піврічні і ще більш короткострокові візи після річної", - сказав представник МЗС.

Візи терміном на 2-5 років передбачені і чинною договірною базою, але на практиці країни ЄС видають їх украй рідко. 

Переговори щодо візової лібералізації можуть бути завершені в короткостроковій перспективі, оскільки вони не пов'язані з виконанням довгострокового плану дій безвізового режиму.

"Якщо ми зможемо змінити угоду по цих трьох пунктах, ми ліквідуємо значну частину проблем", - сказав Мошковський. 

Раніше громадська ініціатива "Європа без бар'єрів" оприлюднила результат опитувань на виході з дипустанов країн ЄС в Україні, який показав, що низка консульств європейських країн порушує внутрішнє законодавство ЄС при видачі віз.

Зокрема, занижується рівень віз, які видаються українцям; видаються "псевдо мультивізи" терміном дії менш ніж на півроку (як передбачає візовий кодекс ЄС), крім того, втягуються комерційні посередники – візові центри.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...