Тимошенко і Луценко не потраплять на вибори навіть під тиском Європи?

П'ятниця, 23 вересня 2011, 17:04

Питання про участь Юлiї Тимошенко та Юрiя Луценка в парламентських виборах у разi їх судимостi не можна вирiшити в законодавчому порядку, як того вимагає Венецiанська комiсiя.

Так вважає голова правлiння Комiтету виборцiв України Олександр Черненко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Фактично, я б не розглядав можливiсть балотуватися або не балотуватися Юлiї Тимошенко i Юрiя Луценка в прив'язцi до закону про вибори - тут рiшення ухвалюватимуть в iншiй площинi", - заявив вiн на прес-конференцiї в п'ятницю в Києвi.

Черненко нагадав, що одним iз зауважень Венецiанської комiсiї до законопроекту про парламентськi вибори є заборона на участь у виборах людей, якi мають судимiсть.

За словами Черненка, Венецiанська комiсiя вважає, що судимiсть автоматично не повинна забороняти таким людям брати участь у виборах i що в такому випадку необхiдно враховувати тяжкiсть злочину. При цьому ВК зазначає, що в усьому свiтi можливiсть балотуватися на виборах в таких випадках визначає суд у текстi вироку.

Водночас голова правлiння КВУ нагадав, що заборона на участь у виборах людям iз судимiстю мiститься в Конституцiї. Тому для того, щоб врахувати рекомендацiю ВК, необхiдно внести змiни до основного закону, пiсля чого ця норма може бути вiдображена в законi про вибори.

Водночас Черненко вважає, що навiть якщо така норма в законi з'явиться, то суд у своєму вироку може заборонити Тимошенко i Луценку балотуватися на виборах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News