Тимошенко і Луценку підбирали сусідів за інтелектом та інтересами

Субота, 24 вересня 2011, 18:14

Сусідів по камері для екс-прем'єра Юлії Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка підбирали за психологічною сумісністю.

Про це повідомив голова Державної пенітенціарної служби Олександр Лісіцков в інтерв’ю журналу "Закон і бізнес", опублікованому в суботу.

"Звичайно ж, ми підбирали, щоб їхніми сусідами не виявилися раніше судимі. Ну і, звісно, дивимося суто по-людськи, щоб у людей була психологічна сумісність", - сказав він.

"Виникнення конфліктної ситуації допустити не можна в жодному випадку. Та й нормативні документи нам це наказують. У нас у штаті є соцпрацівники, психологи, які розмовляють з людьми, вивчають справу, прагнуть знайти таких, у кого приблизно однакова освіта, інтелект, інтереси", - розповів Лісіцков.

За його словами, з Тимошенко в камері сидять люди "без кримінального минулого, достатньо освічені, вони живуть у згоді".

Він також повідомив, що у зв’язку з надходженням іменитих підслідних у СІЗО нічого не змінювали.

"Ніяких особливих умов для іменитих ув’язнених не створено, вони сидять у звичайних камерах. Юлію Володимирівну тримають у тримісній камері загальною площею 15,68 квадратних метри (5,2 квадратних метри на людину). Разом з нею там сидять ще 2 жінки", - зазначив Лісіцков.

"Луценко також перебуває в маломісній камері, раніше там тримали ще двох підсудних, тепер, здається, одного. Проте, якщо чесно, камера вузька, тісна, особливо "не розгуляєшся", - додав він.

За словами Лісіцкова, камери, в яких тримають Тимошенко та Луценка, типові. Кожна обладнана відгородженим санвузлом, умивальником, столами і лавками для сидіння. У них є вентиляція, чималі вікна, радіоточка. Встановлені маленький холодильник, телевізор і вентилятор.

"Зрозуміло, що це не санаторій. Але з огляду на те, що цей СІЗО переповнений, у нас є камери, в яких по 20—25 чоловік, Тимошенко та Луценка тримають у нормальних для СІЗО умовах", - зазначив він.

"Взагалі-то, згідно із законом надання будь-яких пільг або переваг незалежно від майнового стану і колишніх заслуг тим, хто перебуває в місцях попереднього ув’язнення, не допускається. Камер з підвищеним комфортом у наших СІЗО немає! Оплати за покращені умови тримання не передбачено", - стверджує Лісіцков.

Він також висловив думку, що в питаннях стану здоров’я "має місце певне маніпулювання громадською думкою опозиційними політиками".

"Можу запевнити: на всі питання, що стосуються здоров’я, ми реагуємо оперативно, кожне звернення згаданих осіб негайно розглядається. Начальник ізолятора відразу ж звертається до судді, після чого приїжджають фахівці", - запевнив він.

Лісіцков зазначає, що представники СІЗО не розголошують діагнозу підслідних.

"Дружина Луценка за власною ініціативою розповідає, що в нього цироз печінки. До Луценка приходили лікарі, оглянули, провели пальпацію та здивувались: як можна, не провівши повного обстеження, стверджувати, що в нього такий серйозний діагноз?", - сказав він.

Разом з тим, Лісіцков зазначив: "Зрозуміло, що в СІЗО психологічно дуже важко. Навіть через те, що людина просто там перебуває, її здоров’я може бути підірване".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування