В ЄС хороші новини для України по зоні, але пити шампанське зарано

Понеділок, 26 вересня 2011, 17:36

Рада з питань зовнішньої торгової політики ЄС підтримала укладення договору з Україною про зону вільної торгівлі якнайшвидше. 

Про це заявив сьогодні за підсумками засідання Ради ЄС міністр у економічних справах Польщі Марцін Королец.

"Рада підтримала укладення договору з Україною про усебічну зону вільної торгівлі найпізніше до саміту ЄС-Україна в грудні цього року", - сказав він.

У свою чергу комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гухт також відмітив, що ЄС і Україна знаходяться на шляху укладення договору до кінця цього року.

За його словами, комісар знаходиться в постійному контакті з українським першим віце-прем`єром Андрієм Клюєвим.

"Ми наближаємося до укладення договору", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про можливість укладення договору про зону вільної торгівлі без угоди про асоціацію через проблеми із справою проти екс-прем`єр-міністра Юлії Тимошенко, комісар відмітив що зазвичай політична і економічна частина угоди завжди приймаються разом.

"Ці угоди завжди разом. І це буде і тут. Я не говоритиму про політичні проблеми, які можуть бути, ми повинні просуватися в переговорах з тим щоб досягти угоди до саміту ЄС-Україна в грудні", - сказав Де Гухт.

В той же час, він зазначив, що угода може набути чинності окремо, що пов`язано з процедурою ратифікації угоди (для ратифікації економічної частини потрібні рішення Ради ЄС і Європарламенту а політичною - ратифікація в усіх 27-ми парламентах країн-членів ЄС - ред.).

"Я можу досягти угоди, а потім воно потрапляє в європейський "млин"", - сказав комісар ЄС.

Говорячи про хід переговорів, Де Гухт відмітив, що в питаннях співпраці в енергетиці все ще залишається низка невирішених запитань, зокрема, відносно того, які положення застосовуватимуться у разі переривання постачань енергоресурсів, наступних транзитом через Україну.

Міністр з економічних питань Польщі відмітив, що більшість учасників засідання підтримали завершення переговорів з Україною якнайшвидше, хоча низка технічних запитань все ще вимагає завершення.

"Можна сказати, що у нас хороші новини але пити шампанське ще рано", - підкреслив Королец.

Нагадаємо, Україна і ЄС ведуть переговори про створення зони вільною з лютого 2008 року.

УНІАН

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування