Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європейці у Варшаві активно обговорили справу Тимошенко

Вівторок, 27 вересня 2011, 22:33

Справа Юлії Тимошенко стала найбільш згадуваною у виступах депутатів Європарламенту під час обговорення майбутнього саміту Східного партнерства.

Практично всі політики, які виступили, так чи інакше згадали Україну у зв'язку зі справою Тимошенко, відзначаючи необхідність наявності демократії в цій країні для майбутніх відносин з ЄС.

"Важливо, щоб ЄС використовував всі свої наявні інструменти - Угоду про асоціацію, найбільшу економіку в світі (мається на увазі економіка ЄС), лібералізацію візового режиму, одночасно чітко позначаючи умови, які повинні бути виконані, якщо ви хочете більш тісного співробітництва", - заявив Гюннар Хокмарк.

Елмар Брок (група Народних демократів) у свою чергу зажадав від української сторони пояснення у зв'язку з проханням прокурора засудити Тимошенко на 7 років за статтею, яка існує "ще з часів Сталіна".

"Якщо до п'ятниці ми не отримаємо роз'яснення, то мені цікаво, як ми будемо на це реагувати, тому що я думаю, що нам потрібно досягти прогресу щодо зони вільної торгівлі", - зазначив він.

"Це і в наших інтересах, тому що ми хочемо його підписати. Але ми також повинні чітко позначити, що країна з європейською перспективою повинна мати мінімум демократії та верховенство права", - заявив політик.

Йому суперечив Крістіан Вігенін, який підкреслив, що стаття, що залишилася в кодексі з часів Сталіна, "тільки демонструє як багато реформ ще потрібно виконати".

"Але також і Тимошенко провалила зміни до цього кодексу, коли у неї була така можливість", - сказав депутат.

Інший представник народників, депутат Яцек Царіуш-Вольський поставив запитання присутніх Верховному представнику ЄС Кетрін Ештон і європейському комісару Штефану Фюле: "Не виключаєте ви, що Янукович грає подвійну гру, проголошуючи європейський курс і в той же час саботує його в плані порушення демократії в справі Тимошенко. Він шантажує нас, що він повернеться до Росії, і він шантажує Росію, що повернеться до ЄС".

У зв'язку з цим політик висловив думку, що "ми повинні укласти Угоду про асоціацію до кінця польського головування, і потім відмовити в її ратифікації у випадку, якщо в Україні буде продовжуватися те ж саме".

Разом з тим, депутат Марек Сівець (соціалісти) закликав "не плутати стратегію з тактикою".

"Україна для нас дуже важлива і нам добре відомо, як погано працює судова система", - нагадав він.

Представник соціалістів Ханне Свобода позначив позицію його групи, сказавши, що справа Тимошенко має вирішуватися в "політичному контексті, але не в суді. Повинно бути рішення, вихід із ситуації, яка склалася в Україні".

"Політичні рішення не повинні розглядатися в суді. Я сподіваюся, що Верховний представник чітко позначить Україні, що якщо вона хоче бути ближче до ЄС, то ми хочемо демократичну Україну", - підкреслив політик.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування