Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутат-регіонал похвалився подвійним громадянством

Середа, 28 вересня 2011, 09:51

Депутат Одеської облради від Партії регіонів Олександр Пресман вважає, що наявність у нього двох паспортів - українського і американського - не суперечить законодавству України.

Як повідомляє УНІАН, про це він заявив на прес-конференції.

"Сьогодні багато правоохоронних органів займаються Олександром Пресманом. Якщо я сьогодні депутат облради і, можливо, один з кандидатів в депутати Верховної Ради, то, напевно, на це запитання всі вже відповіли", - заявив Пресман.

"Насправді, я у 2001 році одержав американський паспорт, і від цього не відмовляюся. Протягом десяти років він у мене (термін дії) закінчився", - уточнив він.

"Я є громадянином України… Немає такого закону, який заперечує друге громадянство. Є для цього правоохоронні органи, є ВВІРи в Одеській області, де мені видано цивільний паспорт…", - заявив депутат.

У Відділі громадянства, імміграції і реєстрації фізичних осіб УМВС в Одеській області від коментарів з цього приводу відмовилися.

"У нас немає офіційних відомостей про це. Якщо одержимо через Відділ з громадських зв`язках УВС таку заяву, належним чином реагуватимемо", - заявила начальник відділу Тетяна Цуркан.

А народний депутат Юрій Кармазін заявив: "Пресман не обдурив журналістів, він був і залишається, наскільки мені відомо з серйозних джерел, громадянином США. Причому термін дії його паспорта може закінчитися, але термін дії громадянства не закінчується".

"Закон України про вибори місцевих рад передбачає, що депутатом місцевої ради може бути тільки громадянин України. Про осіб з подвійним громадянством там не йдеться. Таким чином, він не повинен був одержати депутатський статус", - наголосив Кармазін.

"Не можуть такі люди обіймати виборні посади в органах влади — це (подвійне громадянство) і є підставою для недовіри їм у здійсненні важливих функцій", - додав він.

"Згідно з чинною Конституції, у громадянина України може бути тільки одне громадянство - українське. Іншого бути не повинно. Хоча не передбачена автоматична втрата українського громадянства у зв`язку з набуттям громадянства іншої країни, тому й існують такі випадки", - констатував Кармазін.

Коментуючи ст. 19 закону про громадянство, яка говорить про втрату громадянства України у разі добровільного прийняття громадянства іншої держави, Кармазін підкреслив:

"Поки цю статтю багато представників влади тлумачать по-різному, існує велика проблема. Можна її доповнити, наприклад, словом "автоматично". Хоча зрозуміло, що може бути тільки одне українське громадянство – і більше ніяких записів не потрібно".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування