Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Іномарки можуть подорожчати на 10-13%

Середа, 28 вересня 2011, 11:24

Уряд затвердив звернення до СОТ щодо підвищення ввізних мит на імпортні автомобілі з 10% до 25%.

Автомобілі стали першою товарною групою, за якою Україна буде вести переговори з членами СОТ про перегляд умов імпорту, пише видання "Комерсант Україна".

Чинне 10% мито пропонується збільшити до 25% - тобто до того рівня, який був до вступу країни в організацію.

За словами джерела видання в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, рішення звернутися до СОТ з вимогою переглянути ставки вже прийнято Кабміном.

На підвищення ввізних мит наполягали автовиробники.

"Ми отримали від них пропозицію, проаналізували і вирішили почати консультації з членами СОТ", - говорить чиновник.

За словами співрозмовника видання, у МЕРТ вже підготували відповідний пакет документів і відправили його до Кабміну, який представить аргументацію до секретаріату СОТ.

Виробники неодноразово вимагали захистити внутрішній ринок. "Ми вклали близько 300 мільйонів доларів у будівництво автозаводу в Черкасах, і зараз це підприємство завантажене лише на 15%, - говорить віце-президент корпорації "Богдан" Володимир Гунчик .- Збільшення мит захистить ринок, дозволить нам створити робочі місця і завантажити потужності".

За даними інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting, до вступу України до СОТ, в 2008 році, частка автомобілів українського виробництва в продажах становила 64%, а за підсумками 2010 року знизилася до 50%.

У тому випадку, якщо СОТ дасть згоду на введення мит, імпортери будуть змушені підвищити ціни.

"З введенням 25-відсоткового мита зростуть наші витрати. В цих умовах ціна на автомобілі не зможе залишатися на тому ж рівні", - говорить гендиректор "Ніссан Мотор Україна" Андрій Нестеренко.

Коли Україна вступила до СОТ, імпортні автомобілі подешевшали на 10-13%, нагадує гендиректор "Авто Інтернешнл" Олена Дуніна. За її словами, компанія працює зараз з маржою не більше 10%: "Якщо врахувати ПДВ і податок на прибуток, дельта на автомобілях невелика".

На думку Дуніної, тепер попит зміститься у бік автомобілів компактного і малого класів, а також б / у і продукції "сірих" дилерів

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування