Експерт: Поступки влади можуть знищити українську олію

Середа, 28 вересня 2011, 12:10

Обнуління мита на соняшник в рамках переговорів з ЄС - це крах для української масложирової галузі.

Про це заявив генеральний директор асоціації "Укролія" Степан Капшук, повідомляє "Дело".

За даними галузевої асоціації, на переговорах з ЄС мова йшла про зниження експортного мита лише щодо обмеженого обсягу олієнасіння, інакше його скасування буде мати катастрофічні наслідки для української масложирової галузі.

Степан Капшук уточнив, що поки не бачив офіційних документів, які підтвердили б, що Україна погодилася на поетапне зниження експортного мита на соняшник на 1% на рік - до нуля протягом 10 років у рамках зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським Союзом.

"Сподіваюся, що наші переговірники все-таки не здали інтереси цілої галузі для того, щоб домогтися збільшення квот на поставки агропродукції в ЄС", - сказав він.

Експерт уточнив, що спочатку сторони обговорювали компромісний варіант - поступове зменшення експортного мита, однак лише на обмежений обсяг соняшнику - 100 тис тонн.

"Європейська сторона зажадала 170 тис тонн, ми пропонували 130 тис., який був остаточний результат переговорів - поки не відомо", - говорить він.

На його думку, якщо сторони домовилися про зниження, а потім і скасування експортного мита щодо всього врожаю, це може привести до краху української масложирової галузі.

"Мито є стримуючим фактором експорт, - каже він. - Варто їх скасувати, і експорт соняшнику вже ніщо не втримає".

Він зазначив, що переробникам буде складно конкурувати з експортерами, враховуючи швидшу оборотність коштів в останніх.

"Йде до того, що нас ведуть до статусу сировинного придатка, оскільки заводи в ЄС сьогодні недозавантажені", - говорить він.

В "Укролії" нагадали, що держрегулювання в олійно-жировій галузі до останнього часу залишалося позитивним прикладом ефективного державного протекціонізму, оскільки введення експортного мита на соняшник дозволило наростити внутрішню його переробку і поставляти на експорт готовий продукт з вищою доданою вартістю.

"На 1 вересня переробні потужності українських підприємств - 11 млн. тонн, цього достатньо, щоб переробити вирощений в Україні врожай", - сказав Степан Капшук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News