"Амбіції" України та Молдови додали "Східному партнерству" роботи?

Четвер, 29 вересня 2011, 09:19

Робота над текстом підсумкової декларації другого саміту "Східного партнерства" триває.

Про це напередодні відкриття Варшавської зустрічі у верхах повідомила голова представництва Європейського Союзу у Польщі Єва Синовець, повідомляє ZN.UA.

"Перемовини з приводу деяких формулювань документа проходять досі, оскільки прагнення деяких країн-партнерів вельми амбітні, і їхні представники готові боротися до останнього", - повідомила дипломат.

Вона уточнила, що йдеться про спроби включити в декларацію посилання на 49-ту статтю Договору про ЄС, яка передбачає, що будь-яка демократична європейська держава має право подати заявку на членство в Євросоюзі.

На згадці 49-ї статті в підсумковому документі саміту наполягають Україна і Молдова, чию позицію підтримує і головуюча в ЄС Польща.

Джерела видання у Варшаві кажуть, що Польщі вдалося наполягти, щоб у проекті документа партнери ЄС, які беруть участь в ініціативі "Східне партнерство" (Україна, Молдова, Білорусь, Грузія, Вірменія та Азербайджан), вперше були названі "східноєвропейськими країнами", що надалі відкриє для них можливості 49-ї статті договору про ЄС.

Синовець висловила надію на те, що в документі збережеться узгоджене у Брюсселі на рівні послів формулювання щодо України, зокрема, про те, що в України є всі шанси завершити перемовини щодо угоди про асоціацію з Євросоюзом до саміту Україна-ЄС, запланованого на 2 грудня.

Дипломат також сподівається, що після парафування документу на саміті у грудні Україна і ЄС, завершивши протягом декількох місяців усі необхідні технічні процедури, зможуть підписати Угоду про асоціацію у наступному році.

Синовець також повідомила, що існує велика ймовірність того, що на саміті у Варшаві буде оголошено про початок перемовин про створення зони вільної торгівлі з Молдовою і Грузією.

Водночас, вона нагадала, що ЄС виробив для цих країн певні критерії для початку переговорів, і на даний час іде оцінка прогресу в їх досягненні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News