ЄВРОПЕЙЦІ ПРОПОНУЮТЬ ОБМІНЯТИ АСОЦІАЦІЮ НА ЗМІНИ

Середа, 12 жовтня 2011, 23:33

Більшість у Європарламенті за продовження переговорів щодо Угоди про асоціацію, але пропонує не підписувати її, якщо ситуація в Україні не зміниться.

Таку позицію заявили більшість парламентських груп Європарламенту в ході обговорення ситуації в Україні, передає "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, представник європейських народників, партії, яка є союзником політичної сили Юлії Тимошенко, Яцек Царіуш-Вольський, зазначив, що винесений Тимошенко вирок заслуговує осуду.

"Цей суд був політично мотивований і навіть не відповідає мінімальним європейським стандартам. Якщо українське керівництво буде продовжувати такого роду саботаж політичної опозиції, це поставить європейську перспективу Україні під ризик", - сказав він.

Депутат упевнений, що Тимошенко має бути звільнена і "насолоджуватися повними політичними правами прямо зараз".

Разом з тим, Царіуш-Вольський висловився на підтримку завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію.

"Переговори повинні бути завершені, а документ прийнятий, як планувалося, в кінці року. Зрештою, підписання та ратифікація можуть бути відхилені, якщо не буде змін", - вважає депутат.

"Україна повинна усвідомити, що вона може втратити, але що ще більш важливо, щоб у той же час Європейський Союз послав позитивний сигнал українським людям, у яких є європейські прагнення", - завершив він.

Аналогічну позицію задекларував представник групи Демократів і соціалістів, які є політичними союзниками Партії регіонів.

"Наша група підтримує Україну на шляху до ЄС, і ми хочемо, щоб вони продовжували це. Ми повинні продовжувати наші переговори, але ми хочемо послати дуже важливий сигнал Києву, що, навіть не пропускайте цінності та умови, які ми хочемо бачити, які дозволять Україні і ЄС просунутися на більш високий рівень розвитку", - позначив позицію групи Ханне Свобода.

З подібними заявами виступили й інші депутати - продовжувати переговори, але підписати угоду, коли в Україні будуть поважати європейські цінності.
    
Разом з тим, окремі депутати задавалися питанням щодо майбутнього візиту українського президента Віктора Януковича до Брюсселя.

"Якщо наступного тижня нічого не буде зроблено для відновлення верховенства права, то Баррозу (президент Єврокомісії) має вирішувати, чи є йому що сказати Януковичу", - заявив депутат Міхаеот Галер.

Йому опонував представник соціалістів Марек Сівець.

"Не нам закривати двері перед Україною. Ми повинні зустрітися з Януковичем в Брюсселі, сказати йому, що ми думаємо про поточну ситуацію. Якщо угода не буде підписана, то найбільший переможець такій ситуації - привид Кремля, це будуть росіяни, які проти цього", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...