Суд над Тимошенко стане величезною ганьбою - посол

Четвер, 13 жовтня 2011, 19:14

Закінчення судових процесів проти опозиціонерів потягне за собою тривалу невизначеність з підписанням та ратифікацією Угоди про асоціацію.

Про це пише посол Великобританії в Україні Лі Тернер у своєму блозі на сайті посольства.

"Цього тижня, чи не вперше з часу мого прибуття до України у червні 2008 року, тема України посіла перше місце на сайті новин Всесвітньої служби Бі-Бі-Сі та інших засобів масової інформації усього світу", - зазначив він.

"Друзі зв’язуються зі мною та запитують мене, що відбувається і куди рухається Україна. Це важливе питання", - додав посол.

Тернер уточнив, що "причиною цієї зацікавленості та стурбованості є вирок колишньому прем’єр-міністру Тимошенко, що передбачає cім років тюремного ув’язнення, трирічну заборону займати посади в органах влади та величезний штраф". 

Тернер зазначив, що "постає питання, що саме має трапитись задля продовження процесу європейської інтеграції, перш за все, для підписання та ратифікації Угоди про асоціацію, переговори про яку Україна веде останні чотири роки". 

"Відповідь полягає в тому, що Сполучене Королівство та ЄС бажають звільнення з під варти пані Тимошенко та інших лідерів опозиції, щоб вони могли взяти участь в політичному процесі, зокрема, у парламентських виборах 2012 року", - заявив посол.

"Будь-яке закінчення судових процесів, що тривають зараз, яке поставить під загрозу політичну діяльність опозиційних лідерів, наприклад, значний штраф або тривала правова невизначеність, потягне за собою тривалу невизначеність з підписанням та ратифікацією Угоди про асоціацію", - переконаний дипломат.    

"Доброю новиною" Тернер назвав те, що механізм вирішення цієї проблеми у формі пропозицій декриміналізувати злочини, в яких звинувачують Тимошенко, вже готовий для обговорення в українському парламенті.

"Теоретично, цей механізм може бути активований і пані Тимошенко звільнена, вже на початку наступного тижня, перед візитом пана Януковича до Брюселю 20 жовтня. Але питання в тому, чи є в Україні політична воля для того, щоб це сталося", - зазначає він.  

"Чи має Україна цю політичну волю? Ключовий момент полягає в тому, що це залежить від самої України. Європейський Союз не намагається примусити Україну щось робити. Так само ЄС не прагне будь-що підписати Угоду про асоціацію, якщо Україна своїми діями не демонструє, що також цього прагне", - уточнив посол.

Тернер заявив, що "деякі коментатори в Україні вважають, що суд над Тимошенко – це хитрий спосіб переконати ЄС надати Україні перспективу членства (тобто сказати, що одного дня Україна точно приєднається)".

"Можливо, як вони зазначають, якщо пані Тимошенко буде звільнено із в’язниці, ЄС буде настільки вдячний, що надасть таку перспективу... Чесно кажучи, мені здається неможливим, щоб хтось мислив такими бартерними категоріями, але знову ж таки, щоб розвіяти будь які сумніви, події тижня, що минає, не можуть мати будь-якого позитивного впливу на можливість України здобути перспективу членства у ЄС", - зазначив дипломат.

"Скоріше, на жаль, навпаки. Якщо справа на цьому закінчиться, це стане величезною ганьбою для України та Європи", – додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...