Влада намагається показати, де Тимошенко взяла мільярди - експерти

Четвер, 13 жовтня 2011, 19:40

Нова кримінальна справа, порушена стосовно екс-прем'єра Юлії Тимошенко, має на меті довести провину лідера "Батьківщини" в економічних злочинах.

Таку думку висловив керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це перша причина, тому що інші кримінальні справи не дають такого іміджевого ефекту - ефекту дискредитації Тимошенко і в очах західних спостерігачів і в очах нашого простого обивателя. Тому що на сьогодні, якщо запитати, люди не розуміють, у чому її звинувачують", - зазначив він.

"А тут (в новій справі) кримінал, тут її можна намацати і показати - з чого робилися газові мільярди. І плюс, засуджений за чисту корупцію Павло Іванович Лазаренко", - вважає політолог.

"Тобто тут вже і західне правосуддя постаралося. Тому іміджевий ефект. Ефект дискредитації, на думку СБУ, легше досягається саме у справі ЄЕСУ, ніж по інших відкритих або завершених кримінальних справах", - підкреслив Фесенко.

У той же час він зазначив, що порушення нової кримінальної справи стосовно Тимошенко "виглядає дуже ірраціонально, хоча ірраціональних дій і рішень за останній час більш ніж достатньо".

"Я боюся, що відкриття нової кримінальної справи проти Тимошенко на заході буде сприйнято таким чином, що нічого чекати будь-яких послаблень подальшої долі Тимошенко. Це буде не на користь нинішньої влади", - підкреслив експерт.

"Тимошенко можуть випустити, але потрібні гачки, які повинні її тримати в перспективі. Тобто кримінальні справи. Як минулі, так і по ЄЕСУ", - припустив Фесенко.

У свою чергу заступник глави Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький зазначив, що "влада інформаційно програла два останні дні".

"Тиск Заходу, Америки, Росії, і як би Тимошенко виглядає безвинною з точки зору, що такі люди - політики - виступають за її визволення. Тому зараз треба переламувати інформаційну ситуацію", - зазначив він.

"Треба дати ще ось звинувачення СБУ, бо виглядає так ситуація з боку, що після заяв Януковича щодо зміни статті Кримінального кодексу, за декриміналізації, Тимошенко звільнять саме за цією статтею. Але це не означає, що Тимошенко не винна. Ось це хіба головний сенс нових звинувачень", - сказав Голобуцький.

Політолог також висловив думку, що діючій українській владі не вигідна міжнародна ізоляція, а після вироку Тимошенко багато іноземних політиків різко засудили цей вирок.

У той же час директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що порушення нової справи щодо Тимошенко говорить про те, що "газова справа", за якою екс-прем'єру було винесено вирок 11 жовтня, закінчується звільненням Тимошенко з-під варти.

"У якій формі - важко сказати, але інакше навіщо б? Інакше - незрозуміло. У тому числі, тому що і президент дав натяк на те, що буде декриміналізація (статті, за якою Тимошенко була засуджена), і тому є підстави думати , що це якесь підтвердження того, що з тією справою закінчується історія і починається нове", - сказав він.

Коментуючи нові звинувачення, пред'явлені екс-прем'єру, Погребинський сказав: "Виглядає досить дивно. Саме тому, що надто вже давно це було...".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...