У СБУ кажуть, що в справі про ЄЕСУ з’явилися нові обставини

П'ятниця, 14 жовтня 2011, 10:01

Нинішню справу проти Юлії Тимошенко щодо боргів ЄЕСУ порушено за обставинами, які не досліджувалися у попередній справі по ЄЕСУ, яка була остаточно закрита Верховним судом у 2006 році.

Про це заявив керівник головного слідчого управління СБУ Іван Дерев’янко, повідомляє Радіо "Свобода".

Раніше соратник Тимошенко Олександр Турчинов заявив, що лист від Міноборони Росії, на підставі якого СБУ порушила справу про перекладання боргів ЄЕСУ на бюджет України, є фальшивкою, а всі питання щодо діяльності ЄЕСУ були закриті Верховним судом ще у 2006 році.

Юлію Тимошенко обвинувачують у тому, що як президент і фактичний власник корпорації ЄЕСУ "за попередньою змовою з колишнім прем’єром Павлом Лазаренком вона вчинила замах на розтрату коштів державного бюджету в особливо великих розмірах".

Як стверджує слідство, Тимошенко зробила це, переклавши на Кабінет міністрів зобов’язання приватної корпорації ЄЕСУ перед Міноборони Росії на суму близько 400 мільйонів доларів, заявив у четвер Дерев’янко.

На запитання Радіо "Свобода", чому справу порушено через 15 років після події можливого злочину, Дерев’янко відповів:

"У червні цього року надійшов лист-вимога Міністерства оборони Російської Федерації до Кабінету міністрів України щодо погашення боргу. Кабінетом Міністрів України було проведено перевірку з цього приводу. Матеріали перевірки були направлені до Служби безпеки, в результаті було порушено дану кримінальну справу".
 
За словами Дерев’янка, свого часу Тимошенко за допомогою Лазаренка залучила ЄЕСУ до міждержавних розрахунків за природний газ із Росією. В результаті цього, каже він, замість здійснення розрахунків із Росією, ЄЕСУ перерахувала понад один мільярд доларів на рахунок компанії United Energy International ltd.

У подальшому, за версією слідства, Тимошенко організувала перерахування цих коштів на рахунки заснованої нею компанії Somolli Enterprises ltd та на особисті рахунки Лазаренка у швейцарських банках, а частину коштів перерахувала на свій особистий картковий рахунок.
 
Справу порушено за статтею 191 Кримінального кодексу, що передбачає покарання до 12 років ув’язнення.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News