Ізраїль в обмін на свого солдата звільнив палестинських в'язнів і українку

Вівторок, 18 жовтня 2011, 14:03

Ізраїль та палестинське угрупування Хамас у вівторок обміняли полоненого ізраїльського солдата Гілада Шаліта на 477 палестинців, серед яких є одна українка.

Шаліт був викрадений представниками Хамас п'ять років тому і перебував у полоні.

Протягом цих років між Ізраїлем та Хамасом велися переговори про обмін Шаліта на палестинців, які перебувають у ізраїльських тюрмах.

За посередництва Єгипту було досягнуто рішення про обмін Шаліта на понад тисячу. Таким чином ще 550 палестинських ув'язнених будуть звільнені в листопаді.

Сам Шаліт в інтерв'ю Єгипетському телебаченню, яке він дав після свого звільнення, висловив сподівання, що ця угода допоможе встановити мир між ізраїльтянами та палестинцями.

 

На пропускних пунктах на Палестинських територіях зібралося багато людей, які очікують на приїзд колишніх ув'язнених. Так само на Шаліта чекають у його рідному місті.

Світові телеканали ВВС, CNN та Al Jazеera з самого ранку ведуть прямі репортажі, присвячені обміну.

Серед звільнених з ізраїльської тюрми українка Ірина Поліщук, яка є дружиною Ібрахіма Сарахне, визнаного винним в організації терористичного нападу в місті Рішон ле-Ціон у травні 2002 року.

Поліщук обвинувачували в тому, що вона підвезла на місце теракту смертника. Її визнали випадковою співучасницею теракту і засудили до 3,5 років ув'язнення. Після її виходу з тюрми планувалася її депортація в Україну.

Однак вона відмовилась від цього захотіла залишатися в Палестині. Після цього її справа була переглянута, і термін її ув'язнення продовжили до 20 років.

Україна Ірина Поліщук. Фото Ma'an News

Багато палестинців, які до ув'язнення проживали на Західному Березі, після звільнення потраплять у сектор Газа.

Раніше припускали, що палестинського інженера Дірара Абусісі, який був викрадений в Україні та опинився і тюрмі в Ізраїлі також хотіли обміняти на Шаліта

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування