Ющенко каже, що краще би Кірєєв відмінив газові угоди

Середа, 19 жовтня 2011, 14:48

Колишній президент Віктор Ющенко вважав би за краще, щоб Печерський суд скасував газові угоди між Україною і Росією 2009 року, ніж виносив вирок екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Про це Ющенко сказав в інтерв’ю журналістам у середу, повідомляє УНІАН.

"Для мене головна мотивація проведення судового процесу – це спонукати владу скасувати або принаймні змінити газові угоди 2009 року", - сказав Ющенко, додавши, що це було б найбажанішим результатом судового процесу, оскільки для нього далеко не мета є персональне переслідування будь-кого.

Він вкотре наголосив на неприйнятності угод, підписаних у 2009 році між Україною та Росією. Екс-президент назвав це зрадою національних інтересів.

"Ми говоримо про перехід з 19 січня 2009 року до одного з видів колоніальної політики", - сказав Ющенко.

Він також висловив думку, що головне в судовому процесі не ступінь покарання, а знання того, що покарання є невідворотним.

Водночас він розкритикував політизацію процесу над Тимошенко як з одного, так і з іншого боку, оскільки він вважає, що це завдало великої шкоди для головної мети – розуміння ганебності підписання газової угоди і важливості скасування цієї угоди.

Він підкреслив, що газова угода – це "бомба і не такої ж уповільненої дії", закладена під суверенітет України. За його словами, саме ця угода призвела до зміни курсу країни на 180 градусів, причому як внутрішнього, так і зовнішнього.

Ющенко також дивує не до кінця зважена позиція Заходу щодо цього судового процесу. "Значна частина посилів якось слабко кореспондується з нашим суверенітетом", - сказав Ющенко.

Він припустив, що частина реакції Заходу була сформована в самій Україні. Ющенко висловив жаль, що деякі політики заради власної вигоди не гребують штовхати країну на міжнародну ізоляцію.

"Я знаю, що для деяких політичних сил чим гірше, тим краще", - сказав Ющенко, висловивши водночас переконання, що з України не вдасться зробити "Білорусь-2".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування