Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Венеціанська комісія пропонує змінити Конституцію через Кірєєва

Середа, 19 жовтня 2011, 16:46

Венеціанська комісія рекомендує при судовій реформі врахувати те, що судді, призначені вперше, не повинні розглядати політичні справи, а для цього потрібно змінити Конституцію.

Такого висновку дійшла Венеціанська комісія при розгляді проекту змін до закону судову систему та про статус суддів.

У документі зазначається, що важливі рекомендації Венеціанської комісії не можуть бути висловлені до проекту закону, оскільки вони вимагають внесення змін до Конституції України.

Це стосується ролі Верховної Ради у призначенні та звільненні суддів, що міститься у статті 126 Конституції. Це несе ризик політизації судової системи через існування п'ятирічного випробувального періоду для суддів.

На думку комісії, "протягом цього тимчасового терміну судді мають менше можливостей для незалежності від політичної влади як виконавчої так і законодавчої".

"Має бути зазначено, що судді на тимчасовому терміні не можуть бути призначені на розгляд справ з сильними політичними наслідками", - рекомендує Венеціанська комісія.

Водночас в повідомленні зазначається, що Венеціанська комісія в цілому вітає проект та закликає українську владу прийняти його, враховуючи рекомендації.

Також в повідомленні зазначається, що проект врахував деякі рекомендації, які комісія робила раніше. Це стосується Верховного суду і поновлення його позицій в якості вищого судового органу в системі судів, а також положень щодо дисциплінарних стягнень і звільнення суддів.

Раніше Венеціанська комісія висловлювала думку, що справу екс-прем'єра Юлії Тимошенко не мав розглядати тимчасовий суддя Родіон Кірєєв.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування