Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Amnesty International: Україна постачала зброю Ємену під час протестів

Середа, 19 жовтня 2011, 17:24

США, Росія, Україна та низка європейських країн постачали зброю репресивним режимам на Близькому Сході та в Північній Африці напередодні повстань Арабської весни.

Про це йдеться у звіті Amnesty International, опублікованому на офіційному сайті організації, пише "Тиждень".

У своєму звіті Amnesty International розглянула факти поставок зброї в Бахрейн, Єгипет, Лівію, Сирію та Ємен з 2005 року. У звіті йдеться, що основними постачальниками зброї в п'яти країнах, включених в доповідь, були Австрія, Бельгія, Болгарія, Чехія, Франція, Німеччина, Італія, Росія, Великобританія та США.

Україна згадується серед 11 держав лише при поставках зброї до Ємену, де близько 200 протестувальників загинули в 2011 році. Разом з нею військову допомогу у вигляді боєприпасів та супутнього обладнання надали Болгарія, Чехія, Німеччина, Італія, Росія, Туреччина, Великобританія та США.

Найбільшим постачальником зброї до Сирії стала Росія. Так, у звіті йдеться, що близько 10% усього експорту озброєнь Росії йде туди.

Amnesty International виявила 10 держав, уряди яких ліцензували поставки озброєння, боєприпасів і супутнього обладнання для лівійського режиму полковника Муаммара Каддафі з 2005 року. Серед таких країн Бельгія, Франція, Німеччина, Італія, Росія, Іспанія та Великобританія.

Велика частина важкого озброєння, знайденого в Лівії дослідниками організації, була виготовлена за радянської епохи і широко використовувалися обома сторонами в ході конфлікту.

"Ці дані виявляють абсолютний провал існуючого контролю над експортом озброєння та підкреслюють необхідність ефективного глобального договору про торгівлю зброєю, котрий би повною мірою враховував необхідність захисту прав людини", - заявила дослідниця від Amnesty International Хелен Хьюз, яка брала участь у підготовці звіту.

"Уряди, які зараз заявляють, що вони солідарні з людьми по всьому Близькому Сходу та Північній Африці, - ті ж самі, що донедавна поставляли зброю, кулі, військову та поліцейську техніку, які були використані, щоб убити, поранити і довільно затримати тисячі мирних протестувальників в таких країнах як Туніс та Єгипет, і які ще зараз використовуються в Сирії та Ємені", - зазначила вона.

Amnesty International зазначає, що цього року міжнародне співтовариство зробило деякі кроки для обмеження поставок зброї.

Разом з тим, існуюча система запобігання експорту зброї не була ефективною в минулих роках. "Ембарго на постачання зброї зазвичай "занадто малі та занадто пізно", коли йдеться про кризи, пов’язані з порушенням прав людей", - заявила Хьюз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: