Рішення КС, яке відводить удар від Кучми, зашкодить простим людям - депутат

Понеділок, 24 жовтня 2011, 14:05

Роз'яснення Конституційного Суду про те, що обвинувачення не може ґрунтуватися на даних, отриманих незаконно і не уповноваженими на це особами, ускладнить розслідування рядових справ.

Таку думку підтвердив "Комерсанту-Україна" голова комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець ("БЮТ-Батьківщина").

"Тепер відеозаписи з банків або магазинів, які пограбують, не зможуть стати доказами", - зазначив він.

"Якщо раніше можна було зняти на відео, як чиновник отримує хабар або ДАІшник матюкає водія, а потім звільнити їх за це, то тепер усі ці матеріали не будуть мати жодного значення", - заявив Швець.

"Для того щоб фіксувати на відео кожне порушення закону, тепер необхідно буде отримувати дозвіл правоохоронних органів. А це, звісно ж, рядовій людині зробити складно", - зазначив депутат. 

Як відомо, 21 жовтня Конституційний Суд на прохання СБУ оприлюднив роз'яснення ч. 3 ст. 62 Конституції, у якій говориться, що "обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом".

КС ухвалив, що обвинувачення в здійсненні злочину "не може ґрунтуватися на фактичних даних, отриманих незаконним шляхом, а саме з порушенням конституційних прав і свобод людини й громадянина, установленого законом порядку, засобів, джерел отримання фактичних даних, а також не уповноваженою на це особою".

Крім того, у рішенні вказується, що визнаватися допустимими й використовуватися як докази в кримінальній справі можуть лише ті фактичні дані, які були отримані відповідно до норм кримінально-процесуального законодавства, зокрема передбачені законом про оперативно-розшукову діяльність (ОРД).

"Проведення оперативно-розшукової діяльності громадськими, приватними організаціями та особами, іншими органами або їхніми підрозділами, крім визначених у ч. 1 ст. 5 (закону про ОРД), заборонено", - говориться у рішенні КС.

У ч. 1 ст. 5 закону зазначені структури, які мають право на проведення слідчих заходів, зокрема СБУ, МВС, Міноборони й Держприкордонслужба, у яких є розвідувальні підрозділи, податкова міліція й Управління держохорони. 

Як зазначався, це рішення КС, зокрема, може сприяти екс-президенту Леоніду Кучмі у справі за обвинуваченням у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, у якій одним із доказів називалися плівки екс-майора УДО Миколи Мельниченка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування